Mi a kényszertörlési eljárás?

szept 7, 2020 | Egyéb

A kényszertörlési eljárás egy cégbíróság által elrendelt művelet, amely egy vállalat végső megszüntetését jelenti. Szorosan kapcsolódik a csődeljáráshoz, felszámolási eljáráshoz vagy éppen a végelszámoláshoz is. Mai blogbejegyzésünkben szeretnénk pontosítani, hogy milyen esetekben kell ügyvédhez fordulni kényszertörlés során és mik a legfontosabb tényezők, amikre figyelnünk kell, ha vállalatunk ilyen eljárás alá kerül.

kényszertörlési eljárás

A kényszertörlés jellemzői

Dióhéjban a kényszertörlési eljárás egy cég teljes megszüntetésekor következik be. Noha hosszan lehetne sorolni minden lehetséges szcenáriót, kötelezettséget és feltételt, szeretnénk ebben a cikkben csak a legfontosabb tudnivalókat leírni. A cégbíróság fogja elrendelni a következő főbb esetek egyikének a fennállása esetén:

  1. ha a céget megszűntnek nyilvánítják, így az véglegesen törölhetővé válik
  2. ha a cég végelszámolás alatt állt, de azt még nem fejezte be három éven keresztül
  3. ha a végelszámolás befejeződött, de a cég nem kérte a kényszertörlését
  4. ha a cég megszűnt és nem lett jogutódja. Ilyen esetekben már nem lehet végelszámolást kezdeményezni, így egyből a kényszertörlési eljárás indítása következik.

Ezeket az alapeseteket módosíthatják olyan helyzetek, amikor nem lehetséges a törlés. Ezek közül az első, amikor megállapították az adott cég fizetésképtelenségét és erről végzést is hoztak. Ezen kívül a cégbíróság ellenőrzi azt is az eljárás benyújtásakor, hogy a cég érintett-e valamilyen perben vagy a nyomozóhatóság és ügyészség tervezi ennek a megindítását.

kényszertörlési eljárás ügyvéd

Mit tehet egy vállalat a kényszertörlési eljárás alatt?

Mivel az eljárás nem kezdeményezhető a cég vagy annak tulajdonosa által, csak a cégbíróság rendelheti el, így a vállalat mozgástere jelentős mértékben beszűkül ebben az esetben. A gyakorlatban ez kevés hátráltató tényezőt jelent már egy cég életében, hiszen az eljárás megkezdéséhez szükséges feltételek alapján valódi tevékenység végzése már nem jellemző a megelőző időszakban.

Azonban érdemes megjegyeznünk és felhívnunk a figyelmet, hogy mi az, amit biztosan nem tehet a cég akkor, ha már kényszertörlés alatt áll:

  • A vállalat nem folytathat semmilyen gazdasági tevékenységet
  • Nem mehet szembe az eljárás során a cégbíróság által hozott döntésekkel
  • A cég vezető szerve nem dönthet a működésről
  • Nem lehet átalakítani a céget
  • Mivel nem önkéntes a megszűnési forma, így az eljárás megszüntetéséről sem dönthet
  • Fellebbezésnek, illetve felülvizsgálatnak ellenben van helye

Milyen kötelezettségei vannak a cégnek az eljárás alatt?

A cég vezetésének, illetve legfőképpen a vezető tisztségviselőnek, számos kötelezettsége akad egy kényszertörlés során.

Az adókötelezettségeket teljesítenie kell a cégnek. Ebbe beletartozik az adó és költségvetési támogatás megállapítása, bevallása és annak befizetése.

Szükséges még ezen kívül egy számviteli beszámolót is készíteni. Ennek a záródátuma az eljárást megelőző nap lesz és mérlegfordulónapnak fog számítani. A beszámolót letétbe kell helyezni és közzé kell tenni.

Amit fontos még megjegyeznünk, hogy a társasággal jogviszonyban lévő munkavállalóknak a bérét rendezni kell, méghozzá a végzés közzétételét követő 20 napon belül.

További információra van szüksége a témában?

A kényszertörlés eljárása kemény diónak tűnhet még a tapasztalt cégvezetők számára is, így érdemes felkeresni bennünket, ha ilyen végzést ad ki a vállalatára a bíróság. Kifejezetten büszkék vagyunk rá, hogy a cégügyek az egyik specializációnk, így bátran lépjen velünk kapcsolatba online vagy telefonon keresztül!

A pontos leírását az eljárásnak pedig megtalálhatja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal oldalán vagy a linkre kattintva közvetlenül letöltheti.

Legutóbbi bejegyzések

Kaució: alapvető tudnivalók al- és főbérlőknek

Rengeteg magyar él albérletben és találkozott már a kaució fogalmával, sőt ki is fizette azt. Ennek ellenére sokak számára továbbra sem mindig egyértelmű néhány dolog ezzel kapcsolatban. Például, hogy mi az a kaució pontosan, miért fizetjük, vagy mi alapján számítja...