Fizetés nélküli szabadság: milyen esetekben és hogyan vehető igénybe?

jún 7, 2022 | Cégügyek

Előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amelyeket nem tudunk összeegyeztetni a munkával. Szerencsére az ilyen esetekben nem kell otthagynunk a munkahelyünket, hiszen van lehetőség fizetés nélküli szabadság igénylésére. Ez azt jelenti, hogy a munkaviszony él, azonban bérkifizetés a szabadság ideje alatt nem történik. A szabadság lejárta után pedig visszatérhetünk a munkaállományba. Lássuk, milyen esetekben jár, vagy kérvényezhető fizetetlen szabadság!

Fizetés nélküli szabadság alanyi jogon

Egyes esetekben törvény írja elő a fizetetlen szabadság biztosítását. Amennyiben a munkavállaló megfelel a törvényben foglaltaknak, úgy a munkáltató köteles jóváhagyni a fizetés nélküli szabadság kérelmét.

1. Gyermek gondozása

Ebben az esetben a fizetetlen szabadság a szülők vagy nagyszülők által igényelhető addig, amíg a gyermek betölti harmadik életévét. Beteg gyermek esetén annak tizedik életévéig is jár, amennyiben személyes gondozásról van szó. Ide tartozik az örökbefogadás esete is, ilyenkor nincs meghatározva a gyermek kora.

2. Hozzátartozó tartós ápolása

Maximum két évre vehető igénybe abban az esetben, ha hozzátartozó személyes ápolására van szükség. Arról, hogy az ápolás indokolt orvosi igazolást szükséges felmutatni a fizetés nélküli szabadság igénybevételéhez.

3. Katonai szolgálat

Tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés esetén is kérelmezhető és kötelezően biztosított a fizetetlen szabadság.

Fizetés nélküli szabadság egyéb okokból

Fizetés nélküli szabadság nem csak a törvényben foglalt indokkal adható. Igényelhető egyéb esetekben is, például hosszabb külföldi utazás vagy lakásfelújítás idejére. Ebben az esetben azonban a munkáltató szabadon dönthet a szabadság jóváhagyásáról, és nem köteles megadni azt. Amennyiben pedig jóváhagyja, úgy saját maga által szabott feltételekhez kötheti.

Hogyan vehető igénybe?

Habár a hivatalos kérelem benyújtása nem hosszú folyamat, érdemes előzetesen szóban beszélni erről a munkáltatónkkal. Ha szóban jóváhagyja, elkezdhetjük a hivatalos papírozást is, ha viszont már előzetesen elutasítja a kérelmet, időt és energiát spórolunk azzal, hogy nem indítjuk el hivatalosan az igénylési folyamatot.

A kérelem egy formanyomtatvány, aminek tartalmaznia kell a kérelem címét, a kérelmező adatait, a szabadság kezdeti és befejező dátumát, tehát a konkrét időszakot, az indoklást, valamint a kérelmező elérhetőségét. Ezt követően mind a munkavállalónak, mind a munkáltatónak szükséges aláírnia a dokumentumot. A fizetés nélküli szabadság igényét a munkavállalónak a szabadság tervezett kezdete előtt 15 nappal be kell jelentenie a munkáltató felé.

Fizetetlen szabadság munkáltató indítványozására

Nem minden esetben a munkavállalóban merülhet fel az igény. Igaz, ritkán, de előfordulhat, hogy a munkáltató bizonyos ideig nem tudja foglalkoztatni a dolgozót. A COVID járvány idején például sok munkáltató és munkavállaló közös megegyezésére a dolgozók kényszerszabadságra mentek. Egy ilyen helyzetben ez a megoldás számított a középútnak, ahol egyik felet sem éri – a helyzethez képest – nagy kár.

Konkrét esetek

Közalkalmazott státusz

Gyakran felmerül a kérdés, hogy hogy a kifizetés nélküli szabadság közalkalmazott státuszban is igénybe vehető-e, esetleg más szabályok vonatkoznak erre az esetre. A válasz azonban az, hogy semmiben sem különböznek a közalkalmazottakra vonatkozó szabályok a téma kapcsán. Ugyanazokkal a feltételekkel, ugyanolyan úton vehető igénybe a fizetetlen szabadság a közalkalmazottaknak is.

Fizetés nélküli szabadság TB: hatással van a társadalombiztosításra?

A fizetett szabadság alatt a társadalombiztosításban nem történik változás. Más a helyzet azonban azzal a szabadsággal, ami alatt nem történik bérkifizetés. Ebben az esetben ugyanis a TB is szünetel. Ez az egyik hátrány, amivel a fizetetlen szabadság időtartama alatt találkozhatunk.

Fizetés nélküli szabadság megszüntetése

Az alanyi jogon járó fizetetlen szabadság értelemszerűen addig jár, ameddig az azt indokló helyzet fennáll.

A kérelem alapú, egyéb okokból igényelt kifizetés nélküli szabadság formanyomtatványa alap esetben tartalmazza a szabadság időszakának befejező dátumát. Ilyenkor a passzív állományban lévő munkavállaló az ezt követő munkanapon köteles ismét aktívan munkába állni. Ha a megállapodás megkötésekor munkáltató és munkavállaló nem határoznak meg konkrét időszakot, úgy a fizetés nélküli szabadság megszüntetése időközben bármelyik fél által kezdeményezhető. Ezt az igényt azonban 30 nappal korábban jelezni kell.

Ha Önnek egyéb munkajogi ügyekben van szüksége tanácsra vagy segítségre, keresse bizalommal a Dr. Bodó Gergely ügyvédi iroda szakembereit!

Legutóbbi bejegyzések

Kaució: alapvető tudnivalók al- és főbérlőknek

Rengeteg magyar él albérletben és találkozott már a kaució fogalmával, sőt ki is fizette azt. Ennek ellenére sokak számára továbbra sem mindig egyértelmű néhány dolog ezzel kapcsolatban. Például, hogy mi az a kaució pontosan, miért fizetjük, vagy mi alapján számítja...

Az okleveles adószakértői ellenőrzés célja

Az okleveles adószakértői ellenőrzés célja az adózási kötelezettség alá vont adóalanyok átfogó, költségvetést érintő tevékenységük ellenőrzése. Így ide sorolható: -az ellenőrzés -a megfigyelés, figyelemmel kísérés - és a képviselet ellátása Típusai között fellelhető...