Irodáink:
4400 Nyíregyháza, Dózsa György utca 27.
4026 Debrecen, Péterfia utca 2.

Védjegy bejelentés, védjegyoltalom

Minden márka arra törekszik, hogy kiemelkedjen a versenytársak közül. Ez azonban rendkívül nehéz, ha a versenytársak folyamatosan összetéveszthető termékeket és emblémákat használnak. Ha vállalkozása nevét, szolgáltatását vagy termékét egyedülállóvá szeretné tenni, akkor védjegy oltalom alá kell vonulni.

Az eljárás célja, hogy a márka nevét és/vagy emblémáját kizárólag egy jogosult használhassa, így a fogyasztók kizárólag egy céget/terméket kapcsoljanak egy adott márkához. A védjegybejelentés alapvetően a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH védjegy) felé történik elektronikusan, de az eljárás során és a védjegybirtoklást követően is szükség van ügyvédi segítségre. Ügyvédi irodánk teljeskörű jogi tanácsadást nyújt védjegy bejelentés és a védjegyoltalom megóvása során.

Mikor szükséges ügyvédi szolgáltatást igénybe venni védjegyoltalmi ügyekben?

  • védjegy bejelentés során
  • a védjegyoltalom bitorlása során

Milyen eljárások léteznek a védjegyoltalom megszerzésére?

  • Nemzeti védjegy: Magyarország területén biztosítja a védjegyoltalmat
  • Európai uniós védjegy: a védjegyoltalom ilyen esetben az Európai Unió minden tagállamára kiterjed
  • Nemzetközi védjegy: azokban az országokban biztosít védjegyoltalmat, melyeket a bejelentő nyilatkozatában feltüntet

Védjegyoltalommal óvhatók a termék vagy szolgáltatás különböző elemei: a neve, az írásmódja, grafikája és például a színei is, melyek az egyediséget biztosítják. Miután a védjegybejelentés megtörtént a SZTNH felé, úgy a hivatal egy átfogó kutatást végez a védjegyjogokra vonatkozóan. A bejelentést meghirdeti hivatalos lapjában és három hónapon belül felszólalásnak van helye az oltalommal szemben. Amennyiben ilyenre nem kerül sor, úgy a hivatal létrehozza a védjegymegjelölést.

Kiemelkedő jelentősége van továbbá a védjegybejelentés napjának, ugyanis ettől számítják a védjegy elsőbbségét. A védjegybejelentés díját az eljárási fajták határozzák meg.

A védjegyoltalom bitorlás

A leggyakrabban akkor van szükség jogi közbenjárásra védjegyjogi esetekben, amikor a védjegyoltalom alá vont árucikk vagy szolgáltatás bitorlása megtörténik. Ilyen esetben az ügyvéd képviselete mellett bíróság elé kerül az oltalom alá vont védjegy ügye. A védjegyet jogtalanul használó legtöbbször 3 fajta büntetéssel sújtható:

  1. a bíróság eltiltja a bitrolót a védjegy jogosulatlan használatától
  2. a bíróság kérheti a bitorlót, hogy semmisítse meg a védjeggyel jogosulatlanul megnevezett valamint ellátott árucikkeit
  3. a bitrolónak egyes esetekben kártérítést is fizetnie kell a védjegyoltalmat bejegyeztető személynek

A védjegyek bejelentésekor és a védjegyoltalom bitorlását követően is érdemes ügyvédi közbenjárást igénybe venni a jogszerűség biztosítása érdekében. Vegye fel velünk a kapcsolatot védjegyoltalmi esetekben!