Követeléskezelés, fizetési meghagyás

Egy tartozás behajtásának a peren kívüli és a peres eszközeihez is érdemes ügyvédi segítséget igénybe venni a jogszerűség érdekében.

Ha az Ön által tett intézkedések eredménytelenek voltak, érdemes lehet követeléskezelő szolgáltatást igénybe vennie. Ügyvédi irodánk követeléskezelési segítséget nyújt:

 • Pénztartozás behajtásához
 • Illetve abban az esetben, ha az adós a számla összegét határidőben, egészben vagy részben nem fizette meg vagy vitatja a követelést

Szolgáltatásaink követeléskezelés során:

 • Ügyvédi felszólító levél megfogalmazása és szerkesztése
 • Fizetési meghagyásos eljárás lebonyolítása
 • Felszámolási eljárás kezdeményezése
 • Képviseljük Önt a különféle követeléskezelési és bírósági eljárásokon
 • Pert megelőző, perbeli és peren kívüli egyezségek megkötését szorgalmazzuk
 • Peres és végrehajtási eljárás kezdeményezése

A leggyorsabb követeléskezelő eljárás: fizetési meghagyás

Sajnos rengeteg kisvállalkozás és magányszemély nincs abban a pozícióban, hogy bíróság elé járuljon tartozásos ügyeivel, mivel a bírósági folyamatok időigényesek, és sokba is kerülnek. Ügyvédi irodánk egyik kiemelt szolgáltatása azonban a költséghatékony és peren kívüli fizetési meghagyásos eljárás elindítása. Kérjen tőlünk ajánlatot, ha Önnek is elege van adósai eredménytelen kérleléséből vagy töltse ki az MVFK automatizált követeléskezelő űrlapját!

Követeléskezelés, fizetési meghagyás

 Ha szeretné megtudni, hogy egy konkrét ügyben milyen jogi lehetőségi vannak, kattintson az ajánlatkérés gombra és vegye fel velünk a kapcsolatot!

Fizetési meghagyás GY.I.K.

Mikor nem lehet kibocsátani?

Természetesen vannak bizonyos esetek, amikor nem lehet fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezni, de ez azt is jelenti, hogy miden más esetben igen:

 • A feleknek nincs belföldi kézbesítési címe
 • A követelés munkaviszony jellegű jogviszonyokból származik
 • A követelés összege meghaladja a 30 millió forintot
 • A követelés zálogjogi jogviszonyból ered
 • Az eljárásban több jogosult vagy több kötelezett szerepel és a főkövetelések között több (nem azonos) követelés szerepe

Milyen határidők vannak az eljárásban?

A közjegyző elektronikus kérelem alapján 3 munkanapon, papíralapon vagy szóban előterjesztett kérelem alapján 15 napon belül bocsátja ki a fizetési meghagyást.
Amennyiben a fizetésre kötelezett elismeri a tartozást, vagy nem él ellentmondással ellene, a fizetési meghagyás a kézhezvételt követő 16. napon jogerőre emelkedik és kérhető annak végrehajtása.

Mit lehet tenni, ha az adós nem vette át a fizetési meghagyást?

Tulajdonképpen, ha az adós nem veszi át a fizetési meghagyást, az ugyanúgy kézbesítettnek minősül, mintha átvette volna. Sok esetben a jogosultnak ez jobb is, hiszen az ellen a küldemény ellen, amit nem vett át az adós nem is tud ellentmondani.

Miként nyújtható be a kérelem?

A legtöbb esetben a fizetési meghagyásos eljárást megelőzi egy ügyvédi felszólító levél, amely természetesen nem kötelező. Célszerű azonban abból az okból, hogy tapasztalataink szerint a tartozások hozzávetőleg egynegyede megfizetésre kerül már egy ügyvédi felszólítást követően is.
Ha ez mégsem jár sikerrel, akkor kerül előterjesztésre a fizetési meghagyás szóban vagy írásban (papíron vagy elektronikusan.)

Fizetési meghagyás

Mi a következő lépés, ha a fizetési meghagyás ugyan jogerőre emelkedett, de az adós mégsem fizeti ki a tartozást?

Ebben az esetben mindenképpen javasolt egy ismételt ügyvédi felszólító levél megküldése, amely már a végrehajtási/felszámolási eljárásra hívja fel a figyelmet. Természetesen, ha az adós erre a levélre sem fizet, kkor mindenképpen elindítjuk a végrehajtási/felszámolási eljárást.

Mennyibe kerül a fizetési meghagyási eljárás?

A Fizetési meghagyás díja a járulékok nélkül számított pénzkövetelés 3%-a, minimum 5.000 forint, de maximum 300.000 forint. Ez az eljárás nem csak kevésbé időigényes mint a bírósági per, de sokkal olcsóbb is, arról nem is beszélve, hogy az ügyvédi munkadíj (melyet adósának kell kifizetnie) ezekben az esetekben meg sem közelíti a peres eljárásban felszámított ügyvédi munkadíjat.

Mi történik, ha a fizetési meghagyás ellenére sem rendeződik a tartozás?

Ha a fizetési meghagyás nem jár sikerrel, akkor végrehajtói jogi útra terelődik az eset:

 • Bankszámla terhelés: az adós bankszámláján található pénzt a végrehajtás keretein belül levonják, ezzel csökkentve a tartozás összegét.
 • Munkáltató megkeresése: amennyiben az adós bankszámlájáról nem lehet a jogosult követelését megtéríteni, vagy a számlán lévő összeg arra csak részben elegendő, a végrehajtó megkeresi az adós munkáltatóját és igyekszik a követelést a munkabéréből levonni.
 • Ingó és ingatlan vagyontárgyak lefoglalása: a végrehajtó ingó, majd ingatlan vagyontárgyak lefoglalásából igyekszik megtéríteni a hitelező követelését, ha az első két út nem járható.

Kapcsolat