Az egyéb adók és adójellegű fizetési kötelezettségek

márc 8, 2022 | Egyéb

Az adóktól elkülönült csoportba sorolhatjuk, az egyéb adók és adójellegű fizetési kötelezettségeket, valamint azok ellenőrzését.

Ide sorolható:
-A járulékok
-Meghatározott díjak
-Hozzájárulások
-Illetékek

Az ellenőrzések tárgya, a vonatkozó törvényi, jogszabályi rendelkezések auditálása, melynek eszközei a rendelkezésre álló bizonylatok, nyilvántartások.

A támogatások szintén ellenőrzöttek, aszerint ,hogy kezelését mely szerv látja el.

Ilyen lehet:

  • az államkincstár kezelése alatt álló támogatások, vagy
  • az állami adóhatóság
  • az elkülönített állami pénzalapok tekintetében is beszélhetünk támogatásokról és ellenőrzésekről.

A támogatások is több csoportba sorolható.
Hiszen vannak visszatérítendő és nem visszatérítendő támogatások.

A mezőgazdasági pályázatok esetén is ellenőrzésre kerül a pályázati feltételek vizsgálata, azok végbemenetele és meglétének alátámasztása.
A miniszteri rendelet szerint deklarált pályázatos rendszerben, a feltételek kidolgozását a szaktárca végzi, majd a döntés egy felelős közigazgatási szerv hozza meg.

A vonatkozó jogszabályi rendelkezés, taxatíve határozza meg az irányadó itinerek szerint igényelhető támogatásokat. Ilyen például az agrár típusú behozatalra vonatkozó támogatások. Azonban e körben nem csak ellenőrzésre hanem újbóli, megismételt ellenőrzése és felül auditálásra is beszélhetünk.

Az újbóli ellenőrzés véghezviteléhez az első fokon eljáró hatóság kerül kirendelésre az első második és harmadik alkalommal.

Ettől eltérően az adózó kezdeményezésére, amennyiben új információ, adat, észrevétel kerül felszínre, a felülellenőrzést az adóhatóság végezheti, meghatározott kritériumok esetén.

Mely történhet:

  • az Állami Számvevőszék elnökének rendelete alapján,
  • A felelős miniszter rendelete alapján
  • A hatóság vezetőjének utasítására.

Ha Önnek is kérdései merültek fel, forduljon szakembereinkhez bizalommal!

Legutóbbi bejegyzések

Kaució: alapvető tudnivalók al- és főbérlőknek

Rengeteg magyar él albérletben és találkozott már a kaució fogalmával, sőt ki is fizette azt. Ennek ellenére sokak számára továbbra sem mindig egyértelmű néhány dolog ezzel kapcsolatban. Például, hogy mi az a kaució pontosan, miért fizetjük, vagy mi alapján számítja...