A fellebbezés, mint jogorvoslati eljárás lehetősége

febr 10, 2022 | Egyéb

A fellebbezés, mint jogorvoslati eljárás lehetősége az adójog területén is Közigazgatási alapokra épül. Jogszabályi alapjait az adózás rendjéről szóló 2017. évi LC. törvény biztosítja. A fellebbezés lehetősége annak adott, akire a határozat kiterjed.

A jogszabály pontos határidőket szab meg.

Így 15 napunk van fellebbezni míg pótadó meghatározás esetén ez a határidő 30 naptári nap.

A fellebbezés jogáról le lehet mondani, ekkor a fellebbezés joga már nem illeti meg annak jogosultját. Visszavonására nincs mód. A fellebbezés akkor is érvénytelen, ha az idő utáni azaz elkésett.

Az adórendszer vonatkozásában éles kivétel a 8 napos fellebbezési határidő, pl. adószám meghatározásának megtagadása esetén. Amennyiben a fellebbezés megfelelő, az ügy 5 naptári nappal megszabott határidőn belül a szervezeti rendszerben a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervhez kerül. Érdemi vizsgálatra. Ekkor annak valamennyi körülménye 15 napon belül kerül bírálatra. E szervek, az adóhatóság és az adószakértő által ellátott feladatok és annak céljai között is eltérés mutatkozik. Az adószakértő szakember végső célja nem a joghátrány kilátásba helyezése, megállapítása, hanem a hibák feltárása és azok kiigazítása. Így csökkentve az ellenőrzések által megállapított, létező hibákat.

Az adószakértői tevékenység ellátására az jogosult:

– Aki büntetlen előéletű.
– A tevékenység ellátásához előírt szakképesítéssel rendelkezik.
– Nem áll foglalkozástól eltiltás hatálya alatt a pénzügy világában.

Így a feltételek alapján a vonatkozó nyilvántartás részét képzi, mely nyilvántartás közhiteles.

E tevékenységi körben, meghatározott terjedelemben:
-ellenjegyzési tevékenységet végezhet.
– az ellenőrzés során helységekbe, Személygépjárművekbe, egyéb járművekbe bemehet, ott bent tartózkodhat, ott vizsgálatot folytathat. Érdekesség lehet, hogy alkalmanként indokolttá válik az ingatlan ezen túl az autó stb. vizsgálata is, az ott található szállítmány, áru stb. ellenőrzése céljából. Ez nemcsak a cég székhelyén, telephelyén vagy fióktelepén, de közúti ellenőrzésen is kivitelezhető, ha tettenérés, leleplezés feltételezhető.

Ha Önnek is kérdései merültek fel, forduljon szakembereinkhez bizalommal!

Legutóbbi bejegyzések

Kaució: alapvető tudnivalók al- és főbérlőknek

Rengeteg magyar él albérletben és találkozott már a kaució fogalmával, sőt ki is fizette azt. Ennek ellenére sokak számára továbbra sem mindig egyértelmű néhány dolog ezzel kapcsolatban. Például, hogy mi az a kaució pontosan, miért fizetjük, vagy mi alapján számítja...