Vállalkozási formák: ezt érdemes tudni róluk

márc 11, 2022 | Cégalapítás

Ahhoz, hogy valaki vállalkozást indítson, elengedhetetlen a különböző vállalkozási formák ismerete – hiszen csak úgy lehet körültekintő döntést hozni, amely biztosan érdekeinket szolgálja. Mai bejegyzésünk célja, hogy csokorba gyűjtse ezeket, és megismertessen a legnépszerűbb vállalkozás formák jellemzőivel. Olvasson tovább és tudjon meg többet!

Miért fontos a megfelelő vállalkozási forma kiválasztása?

Amikor útnak indul valahová az ember, jó, ha van nála térkép – ugyanígy ha vállalkozást indítani készül valaki, fontos, hogy magabiztosan eligazodjon a különböző vállalkozási formák útvesztőjében. Erre azért van szükség, mert személyes lehetőségeink, helyzetünk szempontjából egyáltalán nem mindegy, mibe vágjuk a fejszénket: az a vállalkozási forma, amely az egyik vállalkozónak kész főnyeremény, a másiknak lehet, hogy végzetesen veszteséges döntés lehet. A megfelelő választás annak fényében születik, hogy egyedül, vagy társas formában szeretnénk-e vállalkozást indítani (vagy esetleg csak tőkét szeretnénk befektetni), hogy van-e induló tőkénk (és ha igen, milyen mértékű), illetve hogy készen állunk-e a felelőségvállalás terhére.

milyen vállalkozási formák léteznek

A választás azonban nem minden esetben a miénk: vannak olyan gazdasági tevékenységek is, amelyek csak bizonyos szervezeti formában végezhetők.

A számunkra legjobb vállalkozási forma megválasztáshoz a következő szempontokat érdemes még figyelembe venni:

  • az adott tevékenység mennyi tőkét és egyéb erőforrást igényel
  • a befektetés anyagi és üzleti kockázata (és hogy mindebből a kockázatból mennyi vállalható észszerűen)
  • a befektetés várható megtérülése

Az egyéni vállalkozási formák

Ebbe a kategóriába értelemszerűen azok a vállalkozási formák tartoznak, amelyeket egyszemélyes vállalkozásként választani lehet.

Egyéni vállalkozó

Egyéni vállalkozást bármely cselekvőképes természetes személy alapíthat, aki rendelkezik magyar (vagy valamelyik EU/EGT országban érvényes) állampolgársággal, vagy tartózkodási engedéllyel. Érdemes ugyanakkor odafigyelnünk arra, hogy egyes tevékenységi körök erkölcsi bizonyítványhoz és/vagy szakirányú végzettséghez kötöttek (azonban az is elegendő, ha a vállalkozás egy alkalmazottja rendelkezik az elvárt képesítéssel). Az egyéni vállalkozó teljes vagyonával felel a felmerülő kötelezettségekért.
Egyéni vállalkozók között a legkedveltebb adózási forma a KATA, vagyis a kisadózók tételes adója, mert nagyon egyszerű: havonta fix összegként befizethető minden szükséges adó.

melyik vállalkozási formát válasszam

Egyéni cég

Az egyéni cég általában akkor jön létre, ha egy egyéni vállalkozó már “túlnő” az egyéni vállalkozás keretein, de nem akar több személlyel céget alapítani. Ez a vállalkozási forma ötvözi az egyéni vállalkozás és a gazdasági társaság tulajdonságait.

Az egyéni cég jogképes, bár jogi személyiséggel nem rendelkezik. Ehhez a vállalkozási formához már szükség van alaptőkére is, de ha ennek összege meghaladja a 200 000 Ft-ot, lehet akár apport is.

A társas vállalkozási formák

A társas vállalkozás formák közé tartozik minden olyan kategória, amelyet egynél több személy választhat gazdasági célból.

Betéti társaság

A betéti társaság (röviden bt.) alapításához legalább két személyre, egy kültagra és egy beltagra van szükség. Jó alternatíva, ha már elhagynánk az egyéni vállalkozás és az egyéni cég kereteit, de még nem vállalnánk a kft. alapítását. A beltagok a társaság tevékenységéért személyes vagyonukkal felelnek egészen a tagság megszűnését követő 5 évig. Ezért leginkább olyan esetekben ideális a betéti társaságot választani a vállalkozási formák közül, amikor a tagok között teljes és feltétlen a bizalom.

Korlátolt felelősségű társaság: a társas vállalkozási formák legnépszerűbbike

A korlátolt felelősségű társaság (rövidebb, ismertebb nevén kft.) messze a legnépszerűbbek közé tartozik a vállalkozási formák között. Ez nem meglepő, hiszen számos előnye van! Ezek közül a legfőbb, hogy a tagok felelőssége nem terjed ki teljes vagyonukra, hanem csak a társasággal szembeni törzsbetét szolgáltatásokra, és a szerződésben meghatározott egyéb, vagyoni értékű szolgáltatásokra terjed ki. Senkit ne tévesszen meg, hogy a társas vállalkozási formák közé soroltuk – bár a legtöbben társas formában vágnak bele, egyszemélyes formában is választható. Gyakori előfordulását az alábbi előnyök magyarázzák:

  • az alapítás lépései egyszerűek, rövid időt vesznek csak igénybe,
  • a kft. a bt.-nél nagyobb presztízsű (az általános vélekedés szerint sok esetben megbízhatóbbnak tartott) cégforma,
  • a törzstőke egy részét apportban is rendelkezésre lehet bocsátani,
  • nem kötelező közjegyző bevonása a társasági szerződéshez, elég az ügyvédi ellenjegyzés,
  • egyszerűbb a nyereség benntartása, később osztalékként kivehető.

legnépszerűbb vállalkozás formák

Közkereseti társaság

A közkereseti társaság, vagyis kkt. tagjai korlátlan és egyetemleges felelősséget vállalnak közös gazdasági tevékenységükre: a vállalat adósságaiért a társaság bármely tagja teljes vagyonával felel. Egyik legfőbb előnye, hogy az alaptőke mértékét az alapítói határozzák meg, erre nem vonatkozik semmilyen jogi megkötés. A korlátlan felelősség miatt leginkább alacsony kockázattal működő vállalkozások számára ajánlott.

Részvénytársaság

A részvénytársaság egyik legnagyobb előnye, hogy tagjai nem tartoznak felelősséggel a társaság felé. A részvényeseknek ugyanakkor kötelessége biztosítani a vagyoni betétet. A magyar cégjog két formáját ismeri: a nyilvánosan működő részvénytársaságot és a zártkörűen működő részvénytársaságot. Alapítani azonban csak zrt.-t lehet – nyrt. úgy jöhet létre, hogyha a részvények tőzsdei forgalomba kerülnek.

Szövetkezet

A szövetkezet alapításához nincs minimális tőke, a vagyoni hozzájárulás pedig létrejöhet készpénz vagy apport formájában is. Alapításához 7 személy (természetes vagy jogi) szükséges, a tagok között a jogi személyek aránya azonban nem lehet több, mint 20%. Adózási formaként a szövetkezet választhatja a társasági adót vagy a KIVA adózási formát.

Cégalapítás ügyében mindenképp érdemes olyan szakértőhöz fordulni, ahol a jogi lépések mellett adóügyekben is segíteni tudnak. Dr. Bodó Gergely ügyvéd, adótanácsadó széles tapasztalatának köszönhetően segít sikerrel venni a kihívásokat: keressen minket elérhetőségeink egyikén!

Legutóbbi bejegyzések

Kaució: alapvető tudnivalók al- és főbérlőknek

Rengeteg magyar él albérletben és találkozott már a kaució fogalmával, sőt ki is fizette azt. Ennek ellenére sokak számára továbbra sem mindig egyértelmű néhány dolog ezzel kapcsolatban. Például, hogy mi az a kaució pontosan, miért fizetjük, vagy mi alapján számítja...