Egyszemélyes kft kisokos

márc 11, 2022 | Cégalapítás

A kft az egyik legnépszerűbb hazai vállalkozási forma, köszönhetően számos előnyének. Nevéből adódóan ezek a vállalkozások társaságot foglalnak magukban – azonban létezik olyan lehetőség is, hogy egy személy egyedül alapítson kft-t. Ezzel kapcsolatban számos kérdés felmerül az egyedül vállalkozni tervezők körében. Mikor érdemes ezt az utat választani már egyéni vállalkozási formák helyett? Miben tér egyszemélyes kft alapítása, működése a hagyományos, többszemélyes korlátolt felelősségű társaságokétól? Mai blogbejegyzésünk részletes összefoglalót nyújt a szükséges tudnivalókról.

Amit a korlátolt felelősségű társaságról (kft) általánosságban tudni érdemes

A kft jogi személy és gazdasági társaság, amelynek célja kifejezetten gazdasági tevékenység. Alapítása meghatározott összegű törzsbetétekből álló törzstőkével történik. Ami a legmarkánsabban megkülönbözteti a többi társas vállalkozási formától – és amelynek nagy arányban köszönheti népszerűségét – az a tagok vagyoni felelőssége. Ahogy a korlátolt felelősségű társaság neve is sugallja, a tagok felelőssége kizárólag a társasággal szembeni törzsbetét szolgáltatásra, és a szerződésben előre meghatározott, egyéb vagyoni értékű szolgáltatásokra terjed ki.

egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság

Mi az oka a cégforma népszerűségének?

A korlátolt felelősségű társaság alapításának számos előnye van más vállalkozási formákhoz képest: ezek közül a legjelentősebb a fent részletezett vagyoni kötelezettség kérdése. Ám ezen kívül is szól még néhány ok a kft. választása mellett: lássuk, melyek ezek!

  • A hagyományos, többszemélyes forma mellett egyszemélyes kft alapítására is adott a lehetőség.
  • Az alapítás egyszerű lépésekből áll, rövid idő alatt végbemegy.
  • A törzstőke egy része apportban is rendelkezésre bocsátható a készpénz mellett.
  • Egyszerűbb bent tartani a nyereséget, osztalékként később kivehető.
  • A betéti társaságnál magasabb presztízst képviselő cégforma.
  • A társasági szerződést elég ellenjegyzéssel ellátni, nem szükséges közjegyző bevonása.

Miben különbözik a fentiektől az egyszemélyes kft?

Az alapítás módja

Amellett, hogy a jogi és gazdasági feltételek teljesítésével bárki alapíthat egyszemélyes kft-t, ez a cégforma számos más módon is létrejöhet. Ezekre példa az egyéni cég vagy egyéni vállalkozás átalakulása, a gazdasági társaságok összeolvadása vagy a kiválás. Ide tartozik még az az eset is, amikor egy, már meglévő kft. minden üzletrészére egyazon tag tesz szert.

Mivel egyszemélyes kft. esetében – értelemszerűen – nem köthető társasági szerződés, alapító okirat készítése szükséges.

Az egyszemélyes kft vagyoni felelőssége

Fontos tudni, hogy e téren semmilyen különbség nincs a többszemélyes kft-khez képest! Az alapításhoz ugyanúgy 3 millió forint törzstőkére van szükség, amelynek egy része apport formájában is rendelkezésre bocsátható. A vagyoni felelősség tehát ez esetben, egyetlen tagként is maximum hárommillió forintig terjed.

Az egyszemélyes kft működése

Ahogy egynél több tag hiányában társasági szerződés sem köthető, a kft. legfontosabb szerve, a taggyűlés sem releváns ilyen esetben. A tagnak egyedül, írásos formában kell döntéseket hoznia a taggyűlés hatáskörébe tartozó kérdésekben. Ezek a döntések pedig akkor válnak hatályossá, amikor az alapító tag közli őket az ügyvezetéssel.

Hogyan működik ilyen esetben az ügyvezetés?

Egy egyszemélyes kft -nek jogában áll ügyvezetőt alkalmaznia. Az ügyvezetői tisztséget tehát nem muszáj a tagnak betöltenie, erre felkérhet (nagykorú, cselekvőképes) külső személyt is. Az egyedüli tag az ügyvezetőt írásos formában utasíthatja – ezt a tisztség viselője köteles végrehajtani.

Alkalmazhat-e munkavállalót egy ilyen típusú cég?

Munkavállaló alkalmazására egyszemélyes kft -k esetében is ugyanúgy van lehetőség! Az ügyvezetőhöz hasonlóan itt is feltétel a nagykorúság és a cselekvőképesség. Ha az alapító okirat kifejezetten ad erre lehetőséget, az egyszemélyes kft a saját, egyedüli tagjával is létesíthet megbízási jogviszonyt vagy munkaviszonyt.

Ki veheti fel az osztalékot?

Egyszemélyes kft esetén az osztalék felvételére kizárólag az egyedüli tag jogosult.

kft egyetlen taggal

Egyszemélyes kft alapítása, lépésről lépésre

Ahogy minden vállalkozási forma elindítása kapcsán, egyszemélyes kft esetén is azt javasoljuk: a cégalapítás nulladik lépés az ügyvéd felkeresése legyen. Tapasztalt jogi szakértő segítségével választ kaphatunk a kérdéseinkre, segítséget kapunk a teljes folyamat során, és elkerülhetjük az esetleges buktatókat is.

Ahogy korábban említettük, társasági szerződés helyett egy taggal rendelkező kft esetén alapító okiratot kell készíteni.

egyszemélyes kft törzstőke

Ezt a vállalat székhelye alapján illetékes cégbírósághoz kell benyújtani, a bejegyzési kérelemmel és az alábbi dokumentumokkal együtt:

  • Az egyszemélyes kft alapító tagjának érvényes személyi igazolványa, adókártyája, és lakcímkártyája;
  • a székhely vagy telephely szerepét betöltő ingatlan címe, helyrajzi száma;
  • az érintett ingatlan tulajdonosának és haszonélvezőjének hozzájárulása (közokiratba, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalva;
  • illetve minden olyan melléklet, amelyre az ügyvéd útmutatása szerint még szükség lehet (ha például az ügyvezető az egyetlen tagtól eltérő személy, az ő okmányait is be kell nyújtani).

Az egyszemélyes kft cégjegyzékbe és nyilvántartásba vételére néhány napnál többet általában nem kell várnunk.

Ezután a törzstőkével kapcsolatos ügyintézés következik. Ahogy ez köztudott, a hárommillió forintos összeg lehet részben pénzbeli vagyoni hozzájárulás, részben pedig apport – ez utóbbit azonban teljes egészében rendelkezésre kell bocsátani, mielőtt benyújtanánk a nyilvántartásba vételi kérelmet.

A pénzbeli vagyoni hozzájárulásnak alapításkor elegendő csak egy részét rendelkezésre bocsátani, ám a hiányt két éven belül pótolni kell (amíg a rendelkezésre bocsátás nem teljesül, addig a tag osztalékot sem vehet fel). Az egyéni kft 0 forintos törzstőkével is megalapítható: ez esetben azonban csak egy év áll rendelkezésre a 3 millió forintos összeg rendelkezésre bocsátására.

Szeretne professzionális segítséget kapni egyszemélyes kft alapítása során? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legutóbbi bejegyzések

Kaució: alapvető tudnivalók al- és főbérlőknek

Rengeteg magyar él albérletben és találkozott már a kaució fogalmával, sőt ki is fizette azt. Ennek ellenére sokak számára továbbra sem mindig egyértelmű néhány dolog ezzel kapcsolatban. Például, hogy mi az a kaució pontosan, miért fizetjük, vagy mi alapján számítja...