Egyéni vállalkozás vagy gazdasági társaság?

febr 22, 2019 | Cégalapítás

Munkavállaló vagy vállalkozó? Napjaink kedvezőtlen munkaerő piaci jellemzői között ez egy egyre inkább előtérbe kerülő kérdés. Olyan dilemma, amivel vagy egy korszakalkotó ötlet vagy egy külső, kényszerítő körülmény miatt, de életünk során egyszer biztos, hogy mindannyian szembetaláljuk magunkat.

A legfrissebb felmérések szerint a magyar fiatalok több mint 60 százaléka saját vállalkozásban látja képességei kiteljesedésének legjobb lehetőségét. Sokan úgy vélik, hogy a vállalkozás hatékony működését támogató technológiai feltételek elérhetők. Ráadásul a szabadidő feláldozása sem jelentene gondot egy sikeres, megbecsülést és pénzt hozó elképzelés életre hívásáért.

Mégis, a vállalkozási hajlandóság a fiatalok körében kifejezetten alacsony, kevesebb, mint 10 százalékuk tekinti magát igazi kockázatvállalónak. Ezt erősíti a vállalkozók korösszetételénél megfigyelhető tendencia is. Habár az újonnan bejegyzett vállalkozások száma közel 10 ezerre ugrott néhány év leforgása alatt, az alapításnál még leginkább a 35-40-es korosztály jeleskedik.
Egyéni vállalkozás vagy gazdasági társaság

Mi kell egy jó businesshez?

Ma egy jövedelmező vállalkozás alapvetően négy pilléren nyugszik. Kreativitáson, illetve ennek gyakorlati testet öltését támogató tőkén, széleskörű ismereteken és az ebből fakadó bátorságon.

Ötlet az lenne rengeteg? Többségük piacképes is, de nincs elég anyagi fedezet az induláshoz? A keretrendszer, amiben ez az egész megvalósulhatna pedig még átláthatatlannak tűnik? Ahhoz, hogy az adórendszer és a vállalkozások jogszabályi környezete többé ne csak egy fekete lyuk legyen egyszerű és közérthető információkra van szükség.

Segítünk, hogy tisztuljon a kép és megjöjjön a bátorság! Segítünk a vállalkozás indítás körül kialakult sötét felhők eloszlatásában! Velünk Ön is vérbeli vállalkozóvá fejlesztheti magát! Oszlassuk el a bizonytalanságokkal és a problémákkal! Jöjjön a siker, az önmegvalósítás és a megbecsülés!

 

Kezdő vállalkozás indítása

Egyéni vállalkozás, amikor a kreativitás szárnyra kaphat

Új vállalkozás indítása: Egyéni vállalkozónak állok!

A vállalkozási forma megválasztásakor tömérdek szempontot kell górcső alá venni. Mi az, amit felkínálok a vásárló közönség számára? Milyen volumenben tervezem az értékesítést? Offline és/vagy online térben? Kézzel fogható vagy kevésbé kézzel fogható a tervezett tevékenység? Mekkora bevételre számítok?

Az egyéni vállalkozás kiváló lehetőséget ad arra, hogy megízleljük milyen is az, ha végre a magunk urai lehetünk. Ha szabadjára engedhetjük az eddig mélyen bennünk szunnyadó képességeinket, megcsillogtathatjuk sokoldalú kreativitásunkat és kipróbálhatjuk milyen is az, amikor saját magunktól kapjuk az utasításokat.

Folyamatosan új ismeretekkel bővíthetjük tudásunkat, kamatoztathatjuk szakértelmünket, ráadásul olyan területek mesterévé is avanzsálhatjuk magunkat, amelyeknek létezéséről eddig csak halvány sejtésünk volt.

Megnézhetjük, hosszabb távon mennyire lenne életképes az ötletünk, és nyerhetünk némi fogalmat arról is, mekkora potenciál rejlik az általunk kiválasztott tevékenységben.

Mivel jár az, ha egyéni vállalkozónak állok?

Egyéni vállalkozás indítása számos kedvezményt biztosít a vállalkozó szellemű egyéneknek. Rögtön az első, hogy nagyobb kezdőtőke felmutatásának képessége, évekig elhúzódó alapítási procedúra vagy speciális dokumentumok felmutatása nélkül válhat a vállalkozói társadalom tagjává. A kötelező tőkeminimum elve ennél a vállalkozási formánál ismeretlen.

Egy olyan vállalkozási forma, ahol vállalkozás indítása feltételei igazán egyszerűek. Elég pár nap, személyes megjelenés az okmányirodában vagy néhány kattintás az online térben (ügyfélkapu), hogy új időszámítás kezdődhessen az Ön életében, ráadásul teljesen ingyen, hiszen az eljárás maga díj- és illetékmentes.

A másik legnagyobb előnye, hogy szüneteltetésre vagy a tevékenység végleges befejezésére bármikor és probléma nélkül sor kerülhet, ha Ön úgy érzi, itt az ideje búcsút inteni ennek a létformának.

Legyen szó ágybetétek gyártásáról, kozmetikai termékeket forgalmazó web áruházról vagy a francia főváros hangulatát megidéző cukrászdáról, a tevékenységek tekintetében igen széles merítési hálóról beszélhetünk.

Egyéni vállalkozóként kezdő vállalkozás indítása az adminisztrációs folyamatok végtelen leegyszerűsítése mellett a kedvező adózási módokban rejlő lehetőségek miatt is vonzó. Választhatunk a vállalkozói jövedelem szerinti adózás (SZJA), az átalányadózás (SZJA átalányadó), de akár az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő KATA közül is.

Napjaink kedvezőtlen munkaerő piaci hatásainak is kevésbé vagyunk kitettek, hiszen a feladatokat saját erőből (család) el tudjuk látni. A függetlenségünk mind fizikai (munkaerő) mind szellemi (ötletek) térben is jóval nagyobb, mint egy gazdasági társaság esetében.

kezdő vállalkozás indítása

Egyéni vállalkozás, amikor a kreativitás szárnyra kaphat

Mire vállalkozom egyéniben?

Ami beárnyékolhatja egyéniként a vállalkozás indításának gondolatát, hogy itt bizony a teljes magánvagyonával felel a vállalkozó, a realizált nyereséget pedig még az adó is megszabdalja.

Ezen túl a vállalkozónak bírni a kell a tevékenység ellátásához szükséges képesítéssel, végzettséggel. A napi munkafeladatok megfelelő ellátása a vállalkozó felelőssége, vagyis a személyes közreműködés tanúsítása is a vállalkozás indítás feltételei közé sorolódik.

Egyéni vállalkozás, amikor a kreativitás szárnyra kaphat

Az érem másik oldala: gazdasági társaság

Főleg a nagyobb induló költségigényt támasztó és nagyobb forgalommal működő vállalkozásoknál előnyös választás. Az egyéni vállalkozással ellentétben itt már az üzletszerű gazdasági tevékenység ellátása során jogi személyiségként tekintenek ránk.

A gazdasági társasági forma már egy kevésbé rugalmas vállalkozási forma. A csökkent flexibilitásnak azonban van egy kedvező (korlátozott felelősség) és egy kevésbé kedvező oldala (önmegvalósítás lehetősége csorbul, nagyobb kezdeti tőkeigény).

A tulajdonosok vállalhatnak munkát, de ebben a formában már a segítő családtagok nem foglalkoztathatók, az önálló elképzelések, gondolatok megvalósításánál pedig korlátozottabb a mozgástér.

Mivel jár a saját vállalkozás indítása gazdasági társaságként?

Már a vállalkozás indítás első fázisában, az alapítás körülményeiben kiütköznek a különbségek. Az egyéni vállalkozással szemben a gazdasági társaságok meghatározott alapítótőke igénnyel bírnak. Ahhoz, hogy a közös induló kassza megteljen, a szükséges induló tőkét legtöbbször két három üzleti partner dobja össze vagyoni hozzájárulás útján.

Az alapításnál a személyes jelenlét mellett már ügyvédi közreműködésre, közjegyzői és ügyvédi díj megfizetésére is szükség van, és mivel itt már számok viszonylatában az érintettek nagyban játszanak (3.000.000 Ft induló tőke), a létesítő okirattól sem lehet eltekintetni.

A saját vállalkozás indítása itt még nem ér véget, hiszen szükség van még cégbírósági, adóhatósági és önkormányzati bejelentkezésre is. Kamarai tagságra is szert kell tenni, hogy a tevékenységet végre élesben is el lehessen kezdeni.
Gazdasági társasági formák alatt értjük a közkereseti társaságot, a betéti társaságot, a korlátolt felelősségű társaságot illetve a zártkörűen működő részvénytársaságot. A társas vállalkozások 70%-át korlátolt felelősségű vállalkozási formában működő vállalkozások adják.

Egy új vállalkozás indítása mindig kockázattal és bizonytalansággal terhes. A kezdeti nehézségek, mint vevőkör szerzés és bővítés, illetve a negatív cashflow eltüntetésére törekvés keltette feszültség könnyebben elviselhető akkor, ha a piac-letapogatózás mérsékelt kockázatok mellett valósulhat meg.

Mire vállalkozom gazdasági társasági formában?

Egyetlen hátránya, hogy ha kevésbé megy jól a szekér, vagy ha vállalkozási profilt váltanánk, esetleg végleg megszüntetnénk a tevékenységünket, magasabb adminisztrációs költségekkel kell kalkulálnunk, mint egyéni vállalkozás esetén.

Ha szeretne többet megtudni az egyes gazdasági társasági formákról, keressen fel bizalommal!

Legutóbbi bejegyzések

Kaució: alapvető tudnivalók al- és főbérlőknek

Rengeteg magyar él albérletben és találkozott már a kaució fogalmával, sőt ki is fizette azt. Ennek ellenére sokak számára továbbra sem mindig egyértelmű néhány dolog ezzel kapcsolatban. Például, hogy mi az a kaució pontosan, miért fizetjük, vagy mi alapján számítja...