Bt. alapítás menete egyszerűen

okt 7, 2021 | Cégalapítás

A Bt. avagy betéti társaság egy köztes ponton helyezkedik el az egyéni vállalkozás és a Kft. között. Ez már egy igazi többszemélyes formája a gazdasági társaságoknak, azonban elmarad a Kft.-k népszerűségétől Magyarországon. Elsősorban friss vállalkozások számára jelent ideális megoldást. Például, ha több embernek van egy motiváló víziója és ötlete, amelyet gyorsan ki akarnak próbálni. A Bt. vállalkozási formája kiváló lehetőséget nyújt egy cég kezdeti pénzügyileg nehezen induló hónapjaiban vagy éveiben. Hogy mikor is érdemes alkalmazni, és hogyan zajlik a Bt. alapítás egyszerűen, az kiderül a blogbejegyzésünkből.

Forrás: Unsplash.com

Bt. formája és funkciója

Érdemes először tisztáznunk, mit is jelent a betéti társaság. A Bt. gazdasági társaságok egyik változata, amely az egyéni vállalkozáshoz képest már jogi személyiséggel rendelkezik. Vállalkozásként gazdasági tevékenységet folytat a Bt., amelyért a tagok a vagyonukkal felelnek.

A legjellegzetes tulajdonsága a Bt.-nek a tagok kapcsolatában jelenik meg, amelyek közül két típust különböztetünk meg. Az úgynevezett beltag vállalja, hogy teljes személyes vagyonával felel a társaságért. Ezzel szemben a kültag kvázi befektetőként van jelen a vállalkozásban, és csak a befektetett vagyonával felel.

Általános esetekben az ügyvezető és cég hivatalos képviselője csak beltag lehet. De ha a tagok úgy döntenek, akkor eseti meghatalmazást kaphat kültag is.

Láthatjuk, hogy erős a függés és a felelősség a tagok között. A teljes vagyonvállalás miatt ezért elsősorban kisebb családi vállalkozások számára megfelelő ez a társasági forma hosszabb távon. Rövid távon inkább átmeneti társasági formaként állja meg a helyét; például egy új innovatív ötlet gazdasági teszteléseként kisebb létszámú csoportoknál.

A betéti társaság előnyei

A legfontosabb előny egyértelműen a relatíve alacsony alapítási költségekben és a jegyzett tőke elvárt mértékében keresendő. A törzstőkének egy Kft. esetében el kell érnie a 3 millió Ft-ot, különben a tagok kezét rengeteg korlátozás fogja megkötni. Ezzel szemben egy Bt. esetében azonnal megindulhat ez, hiszen nincsen minimális vagyoni betét. Az alapítás gyakorlatban már akár 10.000 Ft-tól megindulhat. Emiatt nincs is elvárás a készpénzes rendelkezésre állásnak sem.

További előny, hogy megfelelő ügyvédi cégalapítással, akár 1 hét alatt bejegyeztethető egy újonnan alapított Bt.

A betéti társaság hátrányai

A Bt.-nek azonban vannak hátrányai is, amelyek miatt kevésbé népszerű forma más gazdasági társasági változatokhoz képest. Gyakran jobban megéri a vállalkozóknak várni egy Kft. alapításáig, mint gyorsan beindítani üzleti tevékenységüket egy betéti társasággal. Azonban, ha körültekintően járnak el az alapító tagok, akkor ez a gazdasági társasági forma is sikeres lesz. A Bt.-k elsődleges hátrányai a következők:

 • a beltagok teljes személyes vagyonukkal felelnek a társaság tevekénységéért, akár a tagság megszűnését követő 5 évig (a kilépés előtti céges tevékenységre vonatkozóan)
 • alapításának lehetnek illeték kötelezettségei: az egyszerűsített eljárás nem kerül pénzbe, de a hagyományos eljárás költsége 50.000 Ft.
 • szükség van ügyvédi közreműködésre a társasági szerződés megírásához, amely szintén anyagi kötelezettséggel jár
 • kettős könyvelési kötelezettség vonatkozik a társaságra, így folyamatos költségként fog fellépni egy könyvelő alkalmazása is

Bt. alapítás feltételei

Az érdemi társasági munka megkezdése előtt tucatnyi fontos kérdésben kell dönteniük az alapító tagoknak az új cég működésével kapcsolatban. Mindemellett rengeteg feltétel is vonatkozik a cégalapításra. Érdemes szakemberre bízni az eljárás lebonyolítását emiatt. Viszont kiemelnénk két kritikus feltételt a Bt. alapítás kapcsán.

A társaságnak rendelkeznie kell legalább egy kültaggal és egy beltaggal. Természetesen, mindkettő típushoz több ember is csatlakozhat alapításkor. Fontos kritérium, hogy a beltagok nem lehetnek gazdasági társaságnak szintén korlátlanul felelős tagja. Ilyen esetet jelent, ha az adott személy például már beltag egy másik Bt.-ben.

Megkerülhetetlen az alapítás közben egy ügyvéd megbízása. Ő fogja elkészíteni a társasági szerződést, ad meghatalmazást a cégeljárásra és nyújtja be a cégbejegyzési kérelmet. Továbbá minden cégalapítás eltér a másiktól, és egy ügyvéd az adott cégre szabottan tudja elkészíteni a társasági szerződést. Ebbe bele tud foglalni olyan tényezőket is, amelyekre a Ptk. különállóan nem tér ki. Az ügyvéd tovább könnyíti az eljárás menetét azzal, hogy a tudásának és tapasztalatának köszönhetően minden kritikus pontot ellenőrizni tud a folyamat során.

bt alapítás feltételei

Forrás: freepik.com

Bt. alapítás menete

A cégalapítás ideje a Bt. egyik előnye. Megfelelő kezekben akár 1 hét alatt is megkezdheti a tevékenységét a vállalkozás. Ehhez azonban szükség lesz a legfontosabb döntések meghozatalára az alapítók között:

 • kik lesznek a kül- és beltagok, és hányan lesznek (javasolt páratlan számú döntéshozóval számolni, így soha nem fog elakadni a döntéshozatal)
 • mekkora vagyonnal fog rendelkezni a társaság, és ehhez ki milyen mértékben járul hozzá
 • hol lesz a Bt. székhelye
 • tevékenység meghatározása a TEÁOR alapján
 • ügyvezető meghatározása

Ez követően jön az ügyvédi megbízás a társaság alapításáról és a bejegyzés megkezdéséről. Attól függően mennyire általános struktúra illeszkedik a leendő Bt.-hez pár nap alatt elkészíthető a társasági szerződés. A bejegyzési kérelmet a cégbíróság pedig gyorsan akár 1 nap alatt dönthet.

Bt. alapítás költségei

A betéti társaság nagy előnye az olcsóságában rejlik. Az alapítási illeték, ami a cégbejegyzés közzétételéhez szükséges 2 típusra oszlik. Az egyszerűsített eljárás teljesen illetékmentes. A hagyományos eljárás pedig 50.000 Ft költséggel jár.

További költségek, amikkel számolni kell a cégalapításkor

 • tulajdoni lapok lekérése székhelyellenőrzéshez
 • kamarai tagdíj befizetése
 • könyvelői díj
 • ügyvédi díj
 • az üzleti tevékenység megkezdéséhez szükséges költségek (munkaeszközök, telephelybérlés, szoftver és hardver stb.)

A vagyoni betét minimális összeggel indul, de javasolt egy akkora tőkét a cégben tartani, ami fedezi majd az első hónapok szükségleteit pénzügyi szempontból.

bt alapítás feltételei

Forrás: freepik.com

A cégalapítások során mindig az egyedi helyzetekhez érdemes alkalmazkodni. Ügyvédi segítséggel gyorsan meg lehet találni az ideális formát az üzleti ötletünkhöz.

A Bt. egyik helyettesítő megoldása a Korlátolt Felelőségű társaság, így ajánljuk, hogy olvassa el a kft. alapításról szóló bejegyzésünk is!

Legutóbbi bejegyzések

Kaució: alapvető tudnivalók al- és főbérlőknek

Rengeteg magyar él albérletben és találkozott már a kaució fogalmával, sőt ki is fizette azt. Ennek ellenére sokak számára továbbra sem mindig egyértelmű néhány dolog ezzel kapcsolatban. Például, hogy mi az a kaució pontosan, miért fizetjük, vagy mi alapján számítja...