A székhely

okt 30, 2021 | Cégügyek

A székhely

Magyarországon több típusú jogi személlyel találkozhatunk, akik jogok alanyai és kötelezettségek  terheltjei lehetnek. A gazdasági társaságok is e jogkörbe sorolhatók.

Mind a közkereseti társaság, a betéti társaság vagy a részvénytársaság és azon belül a nyílt és zárt részvénytársaság is itt említhető! A vonatkozó jogszabály e társasági formák létrehozásához komoly követelményrendszert állít!
A társaság létrehozásának elhatározását követően, a megfelelő szakember által elkészített létesítő okirat szükséges. Bár a létesítő okirat társaságonként eltérő lehet, annak tartalmi elemei pontosan meghatározottak.

Így fontos megemlíteni például:

– a társaság nevét
– a társaság célját
-a társaság székhelyét

A székhely, a telephely és a fióktelep nem azonos fogalmak.
A székhely a bejegyzett iroda, az angol megfogalmazás alapján jól ismert ,,registed office,,.
A társaság azon címe melyre hivatalos levelei fognak érkezni. Megjegyezném, hogy a székely mindig hosszú távra szól, mely biztonságot szolgáltat a cég főbb kérdéseinek rendezésére.
A cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény 4. címében egzakt meghatározott a székhely, a telephely és a fióktelep definíciója.

Így a székhely a hivatalos ügyintézés, helye, és ha arról a létesítő okirat is így rendelkezik, ami akár a központi ügyintézés helye is lehet.

Érdemes tisztázni, a központi ügyintézés helyének fogalmát, ezen fogalmak sorai között. Kiemelkedő, ha a bejegyzett székhely és a központi ügyintézés helye nem ugyan az. Ekkor a székhely csak a levelek érkezési, átvételi helye, ám a tényleges a döntések meghozatalát és főbb kérdéseket érintő tevékenység a központi ügyintézés helyén fog szolgálni. E törvény rögzíti, hogy cégünk a székhelyen cégtáblával szükséges jelölni. Szintén székhelynek minősül, ha társaságunk a székhelye Magyarországon van, annak ellenére, hogy vállalkozásunk külföldi. Megjegyezném, hogy az sem akadály, hogy kezdő vállalkozásunk vagy akár alapított alapítványunk székhelye valamely részes, természetes személy lakóhelye legyen és, hogy lássuk a jogrendszer rugalmasságát, azt is megengedi a jogalkotó, hogy például alapítványuk székhelye ne az alapító vagy a kuratóriumi tagok lakcíme legyen, hanem kívül álló személy lakcíme! Ez esetben azonban kötelesek vagyunk e személy hozzájárulását igazolni.

A telephely ettől eltérő helyen található, hisz a székhely és a telephely azonos helyen jegyzése kizárt. A törvény értelemben a telephely ahol az adóköteles tevékenység folyik.

A fióktelep, amely olyan típusú telephely mely a székhelyétől eltérő településen vagy akar külföldön található.
Ez esetben érdekes adójogi kérdés az iparűzési adó megfizetésének helye, mely ez esetben a települési önkormányzatok között megosztott!

Cégünk számra fontos lehet, a ritkán említett ám lényeges fogalom az iratőrzés helye. Ezen a helyen a kiemelkedően fontos iratok, rögzített nyilvántartások, cégünk kiállított mérlegei találhatók. A törvényi szabályozás ez esetben is rugalmas, mivel egy vállalkozás több írsz őrzésére szánt helyet is jelölhet!

 

Legutóbbi bejegyzések

Kaució: alapvető tudnivalók al- és főbérlőknek

Rengeteg magyar él albérletben és találkozott már a kaució fogalmával, sőt ki is fizette azt. Ennek ellenére sokak számára továbbra sem mindig egyértelmű néhány dolog ezzel kapcsolatban. Például, hogy mi az a kaució pontosan, miért fizetjük, vagy mi alapján számítja...