Az adóbevallás elkészítése

dec 16, 2021 | Egyéb

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII törvény értelmében az önadózó kötelezettsége az adóbevallás elkészítése, valamint az illetékes hatósághoz történő benyújtása.

Az adóbevallás elkészítésre, benyújtására sor kerülhet hónaponkénti, negyedévenkénti valamint évenkénti időszakonként.

Ezen keletkezett és fizetésre váró kötelezettségeknek a törvény fizetési határidőt is szab.
Így a 12 hónapos bevallási időszakot választók benyújtási határideje, minden évvel február 25. napjára tevődik. Azt pedig hogy milyen időszakonként szükséges-e kötelezettségünket teljesíteni, összeghatárokhoz kötött, illetve az sem kizárt, hogy az egyik bevallási típusról a másik bevallási típusa térjünk át. Ilyen például az értékhatár átlépése esetén merül fel.

Azonban nemcsak a havi bevallásról térhetünk évesre, hanem fordítva, évesről havi bevallási típusra is.

Havi adóbevallása köteles aki:
-csoportos áfa szerinti adózó
-adóraktár működtetője
– stb.

Amikor adózásról esik szó az emberek igen bonyolult folyamatokra, számokra, kombinációkra és jogesetekre gondolnak. Ám a minden napi élet gyakran hoz adóköteles tevékenységet magával. Ilyen például az új személygépjárművek/járművek Unión belül történő vételezése során, mely 20 napos határidőhöz kötött. Az áfa törvény értelmében a kötelezettségünk a fizetésre ténykérdés, mely ahhoz az ügyletet kapcsolódik, mely adóköteles.

Ezen túl az áfa törvény mind a belföldi mind a külföldi termék értékesítéséhez és szolgáltatás nyújtásához kapcsolódó adózást is szabályozza. Pontosan azt, hogy mikor keletkezik az adófizetési kötelezettség. Hazai értékesítés illetve szolgáltatás esetén a közterheket a termék, áru megszerzője, annak igénybe vevője köteles teljesíteni ha az pl.:

-Lakás bővítése, egyéb épület, építési szerelési munka, vagy munkához kapcsolódó tevékenység.

Nemzetközi viszonylatokban a megállapítás az értékesítésre vonatkozó jogszabályokkal mutat harmonizációt.

Egy az Európai Unión belüli beszerzés esetén a teljesítés meghatározása az eladásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
Kivételes esetben a fizetendő adót az illetékes vámhatóság szabja meg, határozatában. Ezen túl, Halasztott ÁFA megfizetésére is van lehetőség.
A témához kapcsolódik, a jogeset melyik különlegesen érdekes lehet, hiszen magyarországi  Delphi Hungary Autóalkatrész Gyártó Kft peres ügyét érinti, kontra a Nav Dunántúli Főigazgatóságával,

Mely esetben az Európai Unió Bírósága előzetes döntéshozatali eljárást folytatott le az mivel a gazdasági társaság közel 20 millió forintnak megfelelő, áfát nem tudott, lehetőségek hiányában visszaigényelni, a rendezése nem kerülő financiális beszerzéseihez kötődően.

Az Európai Unió Bírósága megállapítását a magyar szabályozás is követte, Mely szerint az e típusú áfa igénylése ellentétes a Unió Tanácsi irányelvnek 183. cikkében foglaltakkal.

Az ilyen típusú Áfa mára már visszaigényelhető

Legutóbbi bejegyzések

Kaució: alapvető tudnivalók al- és főbérlőknek

Rengeteg magyar él albérletben és találkozott már a kaució fogalmával, sőt ki is fizette azt. Ennek ellenére sokak számára továbbra sem mindig egyértelmű néhány dolog ezzel kapcsolatban. Például, hogy mi az a kaució pontosan, miért fizetjük, vagy mi alapján számítja...