Az agresszív adótervezés definíciója és az ellenőrzésre vonatkozó szabályok

jan 18, 2022 | Egyéb

Az agresszív adótervezés, olyan az üzleti életben előforduló jelenség, mely adófizetés kikerülésére irányul, mely folyamat módszeresen kizsákmányolja szervezeti rendszer azon elemeit melynek szabályai még nem jól kidogozottak vagy deficitesek.

Az OECD modell egyezmény a tagállamok egymás adójogi közötti kérdéseit rendezi.

Célja tiszta gazdaság megvalósítása, az adójogi szabályok betartásának megvalósítása.

Az EKAER azaz az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer, a közúton történő szállítmányozás felügyeletét jelenti, mely lehet Magyarországról Európa, vagy  bármelyik tagállamból hazánkba történő szállítás, illetve ezen túl is ismerünk módozatait.

E tevékenység fizetési kötelezettséggel járó. A rendszer azonosító számot bocsát ki, melyet, a fuvarozást végző személy birtokába kell, hogy tartson. A biztonságos szállítás nélkülözhetetlen feltétele, a csomagolás megfelelősége. Annak hibája, hiányossága jegyzőkönyvbe foglalandó. A termékek árufuvarozására, különböző garanciális szabályok vonatkoznak, külön csoportosítva kockázatos és nem kockáztatok termékek esetét.

Új kötelezett esetén a kockázatra fizetett biztosíték egészen 180 napig vagy az első 10 bejelentés során magasabb. Mivel ekkor kockázatosnak minűsül.

Amennyiben valaki a bejelentési kötelezettségét bírság fizetendő meg a mulasztás jogcímen. Mentesül az elkötelezettsége alól:

  • a Magyar Honvédség,
  • a Rendvédelmi szerv,
  • az Országgyűlési őrség,
  • a Szolgálat céljából hazánkban tartózkodó vagy átmenő külföldi fegyveres erő,
  • Segéllyel felvonulók,
  • Katasztrófa elhárítást nyújtók,
  • stb.

S hogy mi is minősül kockázatosnak azt az 51/2014 (XII.31) NGM Rendelet szabályozza.

Ha Önnek is kérdései merültek fel, forduljon szakembereinkhez bizalommal!

Legutóbbi bejegyzések

Kaució: alapvető tudnivalók al- és főbérlőknek

Rengeteg magyar él albérletben és találkozott már a kaució fogalmával, sőt ki is fizette azt. Ennek ellenére sokak számára továbbra sem mindig egyértelmű néhány dolog ezzel kapcsolatban. Például, hogy mi az a kaució pontosan, miért fizetjük, vagy mi alapján számítja...