Az adózás rendjéről szóló törvény

jan 31, 2022 | Egyéb

Az adózás rendjéről szóló törvény rögzíti az adózásra köteles személy, a folyamat során felmerülő kötelezettségeit.

Ilyen:

– nyilatkozat megtétele,
-közteher és az ahhoz kapcsolódó előleg teljesítése, annak levonása,
– begyűjtése,
– bizonylatolás, arról történő listakészítés.

A fent említett nyilatkozáshoz az adószám megléte szükséges, hiszen az adózó köteles tevékenység végzése, adószám meglétéhez kötött.
Ezen jelentések lehetnek speciálisak. például az egyablakosnak nevezett adózásra kötelezett többlet információt szolgáltat.

Az adózásért felelős hatóság a nyilatkozat megtételére külön is felhívhatja a kötelezetteket, melyet az adóalanyok ezt kivételes esetben tagadhatják meg. Ilyen például a tanú, e minőségében nem hallgatható meg.

Önadózásról jogi személyek esetén, illetve vállalkozói tevékenységet ellátók esetében beszélhetünk.

Az önadózás az arra rendelt formanyomtatvány kitöltésével valósítható meg. Függetlenül a közteher befizetésének teljesítésétől, a bevallás benyújtása a kötelezettség alól nem mentesít. E bevallás akkor is megszületik, ha az adott adózási időszakban adó megfizetését célzó tevékenység nincs.

Ezt követően válik szükségessé a közteher megfizetése. Az adózás folyamata is ellenőrizhető mely 5 fázisra bontható. Ez esetben is van lehetőség jogorvoslatra az irányadó jogszabályok szerint.

Legutóbbi bejegyzések

Kaució: alapvető tudnivalók al- és főbérlőknek

Rengeteg magyar él albérletben és találkozott már a kaució fogalmával, sőt ki is fizette azt. Ennek ellenére sokak számára továbbra sem mindig egyértelmű néhány dolog ezzel kapcsolatban. Például, hogy mi az a kaució pontosan, miért fizetjük, vagy mi alapján számítja...