A társasági adó és osztalékadó ellenőrzésére vonatkozó szabályok

márc 1, 2022 | Egyéb

A társasági adót és osztalékadót a társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI törvény szabályozza.
Hazánkban a jövedelem és vagyonszerzéshez kapcsolódik vagy ilyen típusú bevételt hozó gazdasági tevékenységhez kötöttek, a fent nevezett adó típusok.

Ezen adók megállapításánál fontos szerepet kap az ezt növelő vagy éppen csökkentő tényezők:

Például a kedvezmények, kötelezettségek teljesítése stb.

Így például az adókedvezmény igénybevételének esetén pontosan meghatározott felsorolással találkozunk. A gazdasági társaságok életében előfordulhat, hogy átalakulásra kerül sor. A gazdasági társaság így egyesülhet, kiválhat, beolvadhat, különválhat, adózás szempontjából meghatározó lehet. Lényeges, hogy a benyújtandó bevallás mindig pontos legyen és időben kerüljön feltöltésre.

E körben beszélhetünk a feltételes adómegállapítás lehetőségéről, az adópolitikáért felelős miniszter által kerül meghatározásra. Megállapítása az adózó előzetes kérelem kérelméhez kötött hiszen fizetési kötelezettséget von a maga után. Mert 5 milliótól 11 millió Ft-ig terjedhet a megszabott határidőtől függően.

Általános esetben 90 nap alatt kerül kiállításra, még sürgős esetben 60 napos határidő alatt készül el.

Ha Önnek is kérdései merültek fel, forduljon szakembereinkhez bizalommal!

Legutóbbi bejegyzések

Kaució: alapvető tudnivalók al- és főbérlőknek

Rengeteg magyar él albérletben és találkozott már a kaució fogalmával, sőt ki is fizette azt. Ennek ellenére sokak számára továbbra sem mindig egyértelmű néhány dolog ezzel kapcsolatban. Például, hogy mi az a kaució pontosan, miért fizetjük, vagy mi alapján számítja...