Kft alapítás: minden, amit a teendőkről tudni érdemes

júl 8, 2021 | Cégalapítás

A vállalkozás indítása előtt állók közül egyre többen döntenek a kft alapítás mellett, köszönhetően e társasági forma számos előnyének. Ráadásul maga a folyamat is egyszerű, és alacsony költségekkel jár – mégis sokan megtorpannak a témát leíró bonyolult jogi szövegek láttán. Irodánk ezért most csokorba szedett mindent, amit a korlátolt felelősségű társaság megalapításáról hasznos tudni: összefoglalónk célja, hogy elolvasása után Ön is magabiztosan vágjon bele ebbe a vállalkozói lét mérföldkövének számító folyamatba.

kft alapítás feltételei

(Forrás: Freepik.com)

Korlátolt felelősségű társaság: mit is jelent pontosan?

A kft. gazdasági társaság, emellett jogi személy, amelynek kimondottan gazdasági tevékenység a célja. A korlátolt felelősségű társaság törzstőkével indul, amely meghatározott összegű törzsbetétekből áll. E típusú gazdasági társaság egyik legfontosabb jellemzője, hogy a tagok felelőssége nem a teljes vagyonukra, hanem csak a társasággal szembeni törzsbetét szolgáltatásra és azon egyéb vagyoni értékű szolgáltatásokra terjed ki, amelyeket a szerződésben meghatároztak.

Felépítését tekintve legfontosabb szervezete a taggyűlés, az ügyek intézését operatív szervként pedig az ügyvezető látja el.

A kft alapítás előnyei

A kft. egyik legnagyobb előnye a már fent említett rendelkezés a tagok kötelezettségeiről: a legtöbb esetben optimálisabb alternatívája például a bt.-nek, ahol a tagok teljes magánvagyonukkal felelnek a cég kötelezettségeiért. További népszerű érvek a kft. cégforma választása mellett:

  • a törzstőke egy része a készpénz mellett apportban is rendelkezésre bocsátható,
  • a nyereség bent tartása egyszerűbb, osztalékként később kivehető,
  • a társasági szerződéshez nem kötelező a közjegyző bevonása, elég ügyvédi ellenjegyzéssel ellátni,
  • az alapítás rövid idő alatt végbe megy, lépései egyszerűek,
  • magasabb presztízsű cégforma, mint a betéti társaság,
  • egy vagy több személy is alapíthatja.

Egy kis történelem: a kft. eredete

Érdekesség, hogy a világon az első korlátolt felelősségű társaság típusú cégforma egyes források szerint Dániából, mások szerint Németországból eredeztethető. Tény ugyanakkor, hogy “mesterséges”, a jogtudomány által alapított jogintézmény, amely számos országban tartozik a legnépszerűbb cégformák közé. Legismertebb külföldi megfelelői a német GmbH, a brit Ltd., és az amerikai egyesült államokbeli LLC.

kft alapítás

(Forrás: Freepik.com)

Melyek a kft alapítás feltételei?

Ahhoz, hogy a kft alapítás folyamata valóban költség-és időtakarékos legyen, érdemes az eljárás megkezdése előtt néhány alapvető információt jó előre tisztázni. Hozzuk meg hát előre a legfontosabb döntéseket! Ilyenek például a cég neve, a folytatni kívánt tevékenységi körök, a törzstőke mértéke, a székhely címe, az adózási forma, az ügyvezető személye, tisztségének minősége, illetve a rendelkezésre bocsátás módja.

Hogy mit is jelentenek ezek részletesebben?

A cégnév ötletét mindig célszerű ellenőrizni az eljárás megkezdése előtt! Ennek oka, hogy a cégbíróságnak jóvá kell hagynia, ám ezt nem fogja megtenni, ha minimum 3 karakterben (számjegyek nem számítanak!) nem tér el a cégnevünk egy már bejegyzett, hasonló hangzású cégnévtől.

A székhely nem feltétlenül kell, hogy saját ingatlan legyen: bár ez a legegyszerűbb megoldás, annak is adott a lehetősége, hogy a cég egy, a kft. használati jogával rendelkező ingatlanba legyen bejelentve. A jogos címhasználat bizonyításához 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap, valamint hozzájárulási nyilatkozat szükséges.

A tevékenységi körök bejegyzése előtt fontos tudni, melyek azok, amelyek engedélyhez kötöttek. A tevékenységi körök megnevezése önmagában nem elegendő: a TEÁOR (Gazdasági Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere) számukat is be kell jegyezni. A kft alapításnak ugyanakkor nem feltétele, hogy a cég tagjainak legyenek meg: az is megfelelő, ha alkalmazottak rendelkeznek velük.

Az ügyvezető (vagy ügyvezetők) és alapító tagok bejegyzéséhez szükséges az érintett személyek adókártyájának, lakcímkártyájának és személyazonosításra alkalmas igazolványának bemutatása.

A kft alapítás pénzügyi feltételei

Ahhoz, hogy a kft alapítása ténylegesen végbemenjen, törzstőke befizetése szükséges, amelynek minimum összege 3 millió forint, amely később emelhető. Ezt az összeget a tagok törzsbetétei alkotják, amelyek egyenként nem lehetnek 100 000 forintnál kevesebb értékűek, és minimum 30%-ának készpénznek kell lennie. Ennek az összegnek azonban csak egy részét kell alapítás rendelkezésre bocsátani – ez alól kivételt képeznek azok az esetek, amikor a törzstőke több mint fele apport. A tagok között a készpénz és az apport aránya tetszőlegesen felosztható. Az alapításkor van lehetőség 0 Ft rendelkezésére bocsátására is – ám ezt ebben az esetben 1 éven belül pótolni kell.

A kft alapítás költségei

Ami a szó klasszikus értelmében vett költségeket illeti, nem érdemes nagy kiadásokkal számolnunk. Nézzük tételesen, mi az, ami szóba jöhet!

A kft alapítás során fizetendő cégeljárási illeték mind egyszerűsített, mind hagyományos eljárásban 0 Ft.

A közzétételi költségtérítés ennél a cégformánál szintén ingyenes, eljárási módtól függetlenül.
A cégalapításkor szükséges JÜB (Jogügyletek Biztonságát Erősítő Adatszolgáltatási Keretrendszer) adatkérés díja aláíró személyenként 1650 Ft.

A székhely bejegyzéséhez szükséges tulajdoni lap ellenőriztetésének díja ingatlanonként 1000 Ft.

A kötelező kamarai regisztráció díja 5000 Ft.

A cégalapítás költségeihez érdemes még számolnunk az ügyvéd és az adótanácsadó munkadíját is. Ha a dr. Bodó ügyvédi irodát választja, a kft alapítás menete egyszerű és átlátható lesz, kedvező árszabással. Adótanácsadó szakértőink az első adóév megtervezésében is örömmel segítenek.

Hosszú folyamat a kft alapítás?

Tapasztalataink szerint – néhány kivételtől eltekintve – egyáltalán nem. Ha a fenti szempontok alapján felkészülten, egy tapasztalt ügyvéd segítségével vág neki a folyamatnak, az ügymenet általában néhány nap alatt végbemegy. A cégiratok elkészülése, a cégbírósági folyamatok lezárása és a cég adószámának kiállítása után a kft. meg is kezdheti működését.

Szeretne professzionális segítséget kapni a kft alapítás során? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legutóbbi bejegyzések

Kaució: alapvető tudnivalók al- és főbérlőknek

Rengeteg magyar él albérletben és találkozott már a kaució fogalmával, sőt ki is fizette azt. Ennek ellenére sokak számára továbbra sem mindig egyértelmű néhány dolog ezzel kapcsolatban. Például, hogy mi az a kaució pontosan, miért fizetjük, vagy mi alapján számítja...