Ingatlan vásárlás menete és jogi lépései

ápr 1, 2020 | Ingatlan adásvétel, Ingatlan ügyek

Az ingatlan vásárlás mindig egy izgalmas és nagy lépés az ember életében – legyen az első vagy akár a sokadik házunk. Azonban vannak bizonyos kötelező lépések, amiken mindenképp át kell esnünk, mielőtt birtokba vehetjük új otthonunkat. Az ingatlan vásárlás elsőre ugyan bonyolult folyamatnak tűnhet, ezért cikkünkben összefoglaltuk mindazokat a lépéseket és feladatokat, melyek megelőzik a lakáskulcsok átvételét.

Milyen feladatokkal és költségekkel kell számoljunk ház vásárlás során?

A ház kiválasztása: természeten a tökéletes otthon megtalálása mindennek az alapja. Az ingatlan vásárlás menete hivatalosan csak akkor indul el, amikor már megvan a kiválasztott ház vagy lakás. Ez nehéz döntés, hiszen olyan szempontokat kell figyelembe vennünk és mérlegelnünk, melyek meghatározzák későbbi kényelmünket. A ház elhelyezkedése, állapota, a környék közlekedése és természetesen az ára is mérvadó.

Elsődleges feladatunk a kiválasztás után, hogy elkérjük a tulajdoni lapot: ezt általában már az ügyvédünk intézi. Az okirat alapján ki tud deríteni olyan fontos információkat is, mint

  • hogy van-e valakinek elővásárlási joga a házra,
  • van-e valamilyen tartozás, egyéb teher az ingatlanon.

Hitelfelvétel: ha szükséges, akkor érdeklődnünk kell a lehetőségeinkről hitelfelvétel kapcsán is, főleg, ha foglalót kell fizetnünk. A banki ügyintézők segítségünkre lesznek abban, hogy a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót kapjuk meg. Fontos tájékozódnunk arról, hogy a hitelkérelemhez milyen dokumentumokra lesz szükségünk (például jövedelemigazolás).

Minden bank másképp jár el és más feltételeket támaszt, érdemes több bankfióknál is érdeklődni. Szintén lényeges, hogy ismerjük a hitelfolyósítás időpontját, mert ez fogja majd meghatározni a végleges kifizetés dátumát az adásvételi szerződésben.

Ügyvéd kiválasztása: az ingatlan ügyvéd felkérése kötelező része a folyamatnak. Segítségével kötjük meg az adás-vételi szerződést, de ő vizsgálja át a tulajdoni lap alapján a házon lévő terheket és a Földhivatalban is ő tud eljárni. Fontos, hogy hivatalos ingatlan adásvételre nem kerülhet sor ügyvéd jelenléte nélkül, így mindenképp kerüljük el azokat az eladókat, akik ügyvéd segítsége nélkül kívánják lebonyolítani az eljárást. Ezek az eladók jó eséllyel a vásárlók megtévesztésére törekszenek.

Érdemes tisztában lenni azzal a Magyarországon bevett gyakorlattal is, hogy az ügyvédet a vásárló bízza meg. Ez azt jelenti, hogy az ügyvéd költségét a vásárló fizeti. (Ezzel ellentétben az ingatlanügynök költsége viszont az eladóra hárul. Ha az eladó a vásárlóra kívánja terhelni az ingatlanos díjazását, érdemes átgondolni a vásárlási szándékot.)

ingatlan vásárlás jogi menete

Az ingatlan vásárlás csakis ügyvéd közreműködésével történhet

Mit tartalmaz az adásvételi szerződés ingatan vásárlás esetén?

Az ingatlan adásvételi szerződés minden fontos információt tartalmaz, ami a ház vásárlás kapcsán felmerül. A személyes adatainkon és az ingatlan adatain kívül szerepel benne a pontos vételár, a foglaló mértéke, az ingatlan átadásának pontos dátuma, a fizetés módja és ütemezése is.

Az ingatlan vásárlás fő lépései:

1. Hitelfelvétel

Banki hitel esetén is minden információt pontosan, az adásvételi szerződés alapján kell megadnunk. A bank általában a vételár utolsó részleteként fizeti ki az összeget az eladónak, így ennek alapján kell meghatározni a vételár megfizetésének végső határidejét.

2. Ügyvéd megbízása

Az ügyvédünk pontosan tudni fogja, milyen adatokat és dokumentumokat szükséges beszerezni a törvényesség érdekben. Olyan ügyvédet válasszunk, akiben megbízunk és tudjuk, hogy körültekintően fogja megírni leendő otthonunk szerződését. Ellenkező esetben pórul járhatunk, aminek nagyon súlyos pénzügyi és jogi következményei is lehetnek, hiszen egy ingatlan vételára rendkívül magas tétel. Ilyen ügyekben nem érdemes spórolni az ügyvédi díjakon, hisz egy rossz jogi konstrukcióval több tízmillió forintot kockáztat a vásárló.

Az ügyvéd díjazása általában az ingatlan vételárának az összegéhez van kötve. Az ügyvédek általában a vételár 0,5-1,5%-a között határozzák meg a díjukat, ami a konstrukció összetettségén is múlhat (pl: van-e teher az ingatlanon? történik-e hitelfelvétel?).

3. Földhivatali bejelentés

Az adásvételi szerződés megkötésétől számított 30 napon belül az ügyvédünknek be kell nyújtania a módosítási kérelmet a Földhivatalnak. Ezután hamarosan bejegyzésre kerülünk a lakás új tulajdonosaként.

4. Illetékfizetés:

A vagyonszerzési illeték a legkellemetlenebb és legbosszantóbb része az ingatlan vásárlásnak. A NAV a vagyonszerzés ténye miatt a lakásvásárlásra adót ró ki, teljes nevén Visszterhes vagyonátruházási vagy vagyonszerzési illetéket. Ez sajnos olyan kötelező adó, amit csak kivételes esetekben kerülhetünk el vagy csökkenthetünk (például első saját lakás vásárlása esetében).

A vagyonszerzési illeték jelenleg 4% (2020. február) és az adó alapja a vételár. Egy 30 milliós ház esetén például 1.200.000 Ft, így jobb előre felkészülnünk ezzel az összeggel, hogy ne érjen meglepetésként, amikor végül ki kell fizetnünk. Lehetőségünk van ugyanakkor egyedi kérelem benyújtására: ilyenkor gyakran részletfizetési lehetőséget biztosítanak a hatóságok. Az illeték pontos összegéről és a szükséges ügyintézésről, illetve az esetleges kedvezményekről is az ügyvédünk ad tájékoztatást.

5. Közüzemi számlák átírása

Az ingatlan megvásárlása után az utolsó nélkülözhetetlen feladat a közüzemi számlák átírása. Érdemes a vásárlást követően a lehető leggyorsabban bemenni a víz, gáz, villany és más közüzemi szolgáltatókhoz, hogy az ingatlanvásárlás tényét bejelentsük ugyanis a törvény 15 napos határidőt szab. Az átírás elmulasztása bírságot von maga után.

ház vásárlás hivatalos lépései

Fontos, hogy megbízható ügyvédet találjunk

Ha minden ügyintézésen túl vagyunk nincs más hátra, mint beköltöznünk. Az ingatlan vásárlás ugyan megterhelő folyamat lehet, de ha minden sikerrel zárul, saját otthonunkba térhetünk haza. Az első hazatérés pedig egy felbecsülhetetlen élmény lesz!

Érdekesnek találta a ház vásárlásról szóló bejegyzésünket? Akkor ismerje meg az egyszerűsített végelszámolás menetét is!

Legutóbbi bejegyzések

Kaució: alapvető tudnivalók al- és főbérlőknek

Rengeteg magyar él albérletben és találkozott már a kaució fogalmával, sőt ki is fizette azt. Ennek ellenére sokak számára továbbra sem mindig egyértelmű néhány dolog ezzel kapcsolatban. Például, hogy mi az a kaució pontosan, miért fizetjük, vagy mi alapján számítja...