Ingatlan adásvétel előszerződés

márc 18, 2019 | Ingatlan adásvétel

Az utóbbi időben sok megkeresés érkezett hozzánk az ingatlanvásárlás körüli jogi kérdések tisztázása végett. Azt tapasztaltuk, hogy sokaknak nehéz átlátni az ingatlanvásárlás komplett folyamatát, az ingatlan adásvétel előszerződés és végleges szerződés eseteit. Ez nem csoda, hiszen nem egy mindennapi vásárlási ügyletről van szó, hanem egy több milliós „befektetésről”. Ebben a bejegyzésben tisztázzuk, hogy mit is értünk pontosan előszerződés alatt, mikor kell előszerződést kötni, melyek a leggyakrabban elkövetett hibák egy házi készítésű előszerződésnél és, hogy mi jellemzi a jó előszerződést.

Zöldfülűként az ingatlanpiacon

Álmaink otthonának megtalálása a rendelkezésre álló vagy elérhető büdzsé meghatározásával kezdődik. Ha tudjuk, hogy mindenképp hitelbevonásra lesz szükségünk ahhoz, hogy vágyaink gyakorlati testet ölthessenek, akkor a legelső dolog az legyen, hogy beszerzünk egy előzetes hitelelbírálást. Így biztosan tudjuk, milyen irányba is induljunk el ahhoz, hogy közelebb kerülhessünk új otthonunkhoz.

Akkor is érdemes mélyebben utánajárni az esetleges költségeknek, ha rendelkezünk nagyobb megtakarítással és úgy gondoljuk, hogy készpénzben szeretnénk kiegyenlíteni a vételárat. Milyen költségterhekre lehet számítani? Adók, illetékek, felújítás, kertrendezés, kerület…csak, hogy néhányat említsünk. Ha tisztába tettük a piszkos anyagiakat, jöhet a folyamat többi része.

Tényleg tulajdonosok leszünk?

A megfelelő lakás, családi ház megtalálásánál vagy annak életre hívásához a tökéletes építési telek felkutatásánál a legjobb deal érdekében érdemes több forrásból inspirálódni. Az ingatlanportálokon túl üssük fel az ingatlanirodák honlapjainak címét is a Google-be, hiszen ezeken az oldalakon naprakészebb, bővebb és jobban lenyomozható információkra is szert tudunk tenni.

A jelenlegi hazai gyakorlat szerint az ingatlant vásárolni kívánó ügyvédje az, aki közbenjár és rendezi az adásvételt. Éppen ezért kifejezetten fontos, hogy már a vásárlás gondolatánál tisztázott legyen a majdani közbenjáró személy kiléte. Mivel egy nem mindennapi döntésről van szó, nagy tapasztalattal rendelkező, megbízható, pontos és gyors ügyvédre van szükség, akire nemcsak a szükséges dokumentációk előkészítésében számíthatunk, de a földhivatalnál is eljár a nevünkben.

Felmérni és utánajárni!

Még mielőtt belevágnánk életünk egyik legnagyobb döntésébe érdemes alaposan feltérképeznünk mire is számolhatunk kiszemeltjeinkkel kapcsolatban. A felkészülés és tájékozottság a sikeres, váratlan meglepetésektől mentes és pénztárcabarát döntés alapja.

Figyelmünknek ki kell terjednie minden apró részletre a potenciális ingatlanoknál. Jó ha szakértő szemek bevonásával átfutjuk az ügyfélkapun keresztül, Földhivataltól kikérhető tulajdoni lapot, hogy megbizonyosodjunk valóban azt kapjuk-e, amire vállalkozni szeretnénk. Miért fontos ez? Ha a vásárlást követően fedezünk fel olyan hiányosságokat, amelyek alapjaiban rengetik meg az ingatlanba vetett bizalmunk, de nem éltünk a tulajdoni lap nyújtotta plusz információk felfedezésének lehetőségével a döntés meghozatalánál, akkor nem is tudunk a benne foglaltakra hivatkozni a későbbiekben.

A vételi szándékunk már biztos, de még bizonyos feltételek tisztázásra szorulnak? Ha nem szeretnénk, hogy valaki megelőzzön bennünket és az orrunk elől vigye el a főnyereményt, amíg teljes mértékben tisztázódnak a vételt befolyásoló körülmények, érdemes előszerződést írni.

ingatlan adásvétel előszerződés

Egy tollvonással milliók sorsáról döntünk

Mi az az előszerződés?

Az ingatlan adásvétel előszerződés tulajdonképpen egyfajta speciális szerződés, a szerződő felek szándéknyilatkozata. Nem tekinthető végleges megállapodásnak, csupán a felek azon szándékát hivatott írásos formában rögzíteni és visszaellenőrizhetővé tenni, hogy később, meghatározott feltételek fennállása mellett egymással szerződést fognak kötni. A vétel tárgya, módja, illetve a vételt támogató feltételek köre pontosabb lehatárolt. Kötelezettségvállalás elemmel is bír, vagyis a benne foglaltak kötik a feleket, vagyis szerződéskötési kötelezettséget keletkeztet. Az ingatlan adásvétel előszerződés megkötésekor egyértelművé tett részletek (vételi ár vagy birtoklás) irányadóak, ezek határozzák meg a létrehozni kívánt szerződés lényeges feltételeit, amelynek részletesen kifejtve jelennek meg a végleges verzióban.

Konkrétan az előszerződés azt jelenti, hogy az eladó nyilatkozik arról, hogy az ingatlant el kívánja adni, az ügylet másik szereplője, a vevő pedig arról, hogy meg kívánja venni az eladásra kínált ingatlant. Ahogy említettem pár sorral fentebb egy szándéknyilatkozatról van szó, tehát ekkor még nem történik meg a vételár kiegyenlítése, illetve tulajdonjogot sem szerzünk. Nem ruház fel bennünket földhivatali ügyintézésre, vagyis az adásvételi előszerződést a felek nem nyújthatják be a földhivatalhoz. Az előszerződés révén nem keletkezik jogcím az ingatlan birtokbavételére, ugyanakkor a bíróság a benne rögzített feltételek szerint a végleges adásvételi szerződést bármelyik fél kérelmére létrehozhatja, és kötelezheti az eladót annak megkötésére. Az ingatlan adásvételi szerződés és az előszerződés is csak és kizárólag írásban köthető.

Mikor kell ingatlan adásvétel előszerződés?

Tisztáztuk mit értünk előszerződés alatt, most nézzük meg, mikor érdemes és hasznos segítségül hívni egy ingatlan-adásvétel során.

Ha ingatlanvásárlásra adjuk a fejünket rengeteg dolognak kell összeállnia ahhoz, hogy sikeres ügylettel zárhassuk a folyamatot. Mielőtt megejthetnénk az utolsó tollvonást is a végleges adásvételi szerződésen és kezünkbe vehetnénk új kuckónk kulcsát számos követelménynek kell tudnunk megfelelni. Előfordulhat azonban, hogy valamilyen oknál fogva bizonyos körülmények akadályozzák a feleket és a kívánt feltételeknek csak később tudunk eleget tenni. Ilyen esetekben az ingatlan adásvételi előszerződés elengedhetetlen.

Melyek ezek az esetek?

Készpénzes teljesítésnél a leggyakrabban előforduló eset, hogy a vételár teljesítéséhez szükséges lekötött megtakarításához az ügyfél még nem tud hozzájutni, csak néhány hónap múlva. Egy előrelátható esemény miatt az egyik fél nem tud jelen lenni, így későbbre tolódik a végletes ingatlan adásvételi szerződés létesítése, egy olyan időpontra, ami mindenki számára megfelelő.

Amennyiben hitel segítségével kívánjuk megvalósítani az ingatlanügyletet, ahhoz is előzetes adásvételi szerződést kell tudnunk felmutatni a banknak.

Előszerződéses esetek egyike az is, amikor az ingatlan eladója még csak elméletben élvez tulajdonjogot egy ingatlan felett, de várható, hogy rövid időn belül, a hagyatéki eljárás lezárását követően ő lesz az ingatlan tulajdonosa. Ilyenkor csak előszerződés jöhet létre a leendő tulaj és a potenciális vevő között, végleges adásvételi szerződés megkötésére még várni kell. Amint bejegyezik a tulajdonjogot, a felek rögzíthetik a végleges adásvételi szerződés lényeges feltételeit és aláírhatják azt.

Érdemes előszerződést életre hívni akkor is, ha kettő vagy több telek egy helyrajzi szám alá történő összevontatását követően a felek egymással adásvételi szerződést kívánnak kötni egy későbbi időpontban.

 

kezdő vállalkozás indítása

Jó döntéshez, jó tanács kell

Hibák az előszerződésnél

Tipikus hiba egy házi készítésű előszerződésnél, hogy lemarad az egyik legfontosabb és legkézenfekvőbb információ, a helyrajzi szám. E nélkül azonban sérül a felek szándékának egyértelmű értelmezhetősége, hiszen hiányosan van megjelölve az adásvételi szerződés tárgya.

Elmarad annak a konkrét meghatározása is, hogy az előszerződésben meghatározott összeg előlegnek vagy foglalónak minősül-e. Az előszerződés keltezése, a végleges szerződés megkötésének határideje is többnyire hiányt szenved, de gyakran a tanúk megjelölése is homályba mered.

Melyek a jó előszerződés ismérvei?

Megnéztük milyen egy rossz előszerződés, most nézzük meg, mi teszi azt tökéletessé. Bizonyos szempontok vissza fognak köszönni, hiszen a fentebb említett hibák legtöbbször a nélkülözhetetlen adatok megjelölésének hiányából fakadnak.

Ami fontos, hogy egyértelműen legyenek feltüntetve a felek érvényes előszerződéshez szükséges személyes adatai. (név, születési név, születési hely, idő, lakcím, anyja neve, személyazonosító okmányának száma). Tisztán legyen megjelölve, hogy ki az eladó és ki a vevő. Minden, az adásvétel szempontjából az ingatlanhoz kapcsolódó, tulajdonlapról megismerhető lényeges adat szerepeljen a szándéknyilatkozatban. (helyrajzi szám, pontos cím, település, tehermentes-e az ingatlan…)

Ne feledkezzünk meg a vételár rögzítéséről sem, valamint a fentebb említett, adott pénzösszeg megfelelő minőségi besorolásáról (előleg vagy foglaló). Rögzítsük azt is, hogy mikor történik majd a teljes vételár fennmaradó részének kiegyenlítése. Illetve fel kell tüntetni még az eladó szavatolási kötelezettségét is.

A legvégére jöhet a keltezés, illetve az aláírások.

Mikor tagadható meg a végleges adásvételi szerződés?

Az adásvételi szerződés megkötését a felek több esetben is megtagadhatják. Az egyik ilyen, amikor olyan előre nem látható és nem szándékolt körülmények álltak be az előszerződést követően, hogy a teljesítési változtatások, módosítások nélkül lényeges jogi érdeket sértene. Ha a körülmények változása túlmutat a rendes üzleti kockázata körén.

Összességében elmondható, hogy előszerződést annyiszor érdemes kötni, mint ahányszor nem. A kérdés eldöntése leginkább az ingatlanügyletben résztvevő felektől, illetve a szituációtól függ. Vannak esetek, amikor biztosítékként, a megfelelő jogérvényesítés lehetősége érdekében érdemes lehet előszerződést kötni. Ha azonban az ingatlanvásárlás körülményei és feltételei tisztázottak, úgy nem érdemes ilyenbe bocsátkozni.

Ha kíváncsi arra, hogy egy konkrét esetben mikor van helye ingatlan adásvételi előszerződésnek örömmel segítek!

Legutóbbi bejegyzések

Kaució: alapvető tudnivalók al- és főbérlőknek

Rengeteg magyar él albérletben és találkozott már a kaució fogalmával, sőt ki is fizette azt. Ennek ellenére sokak számára továbbra sem mindig egyértelmű néhány dolog ezzel kapcsolatban. Például, hogy mi az a kaució pontosan, miért fizetjük, vagy mi alapján számítja...