Válás menete: hogyan zajlik a válóper?

febr 15, 2021 | Egyéb

Minden kapcsolatban előfordulhatnak kisebb-nagyobb hullámvölgyek, ez természetes velejárója az együttélésnek és a házasságnak. A baj akkor kezdődik, amikor a párok nem tudnak megoldást találni a már hosszú ideje fennálló problémáikra. Ilyenkor a házasság annyira megromolhat, hogy válással is végződhet. Ez egy kicsit sem kellemes procedúra, így javasolt jól átgondolni, valóban szeretnék-e megtenni ezt a lépést a házastársak. Cikkünkből kiderül, mi a válás menete, és melyek a legfontosabb tudnivalók a válóperrel kapcsolatosan.

Válás menete: mennyi időt vesz igénybe?

Páronként és házasságonként különbözik, hogy milyen hosszúra nyúlik a folyamat. Ez nagyban függ attól, hogy a felek együtt tudnak-e működni és meg tudnak-e egyezni a felmerülő kérdésekben. Abban az esetben, ha mindent meg tudnak beszélni, és közös nevezőre jutnak, akkor 3-6 hónap alatt le is zárulhat a válóper. Közös megegyezés hiányában viszont egy-másfél évig is elhúzódhat a procedúra. Ilyenkor a bíróságnak kötelessége feltárni a kapcsolat megromlásához vezető okokat, ami, amellett, hogy eléggé kínos és fájdalmas lehet, sok időbe telhet.

Válás közös megegyezéssel vagy a házasság megromlásához vezető okok feltárásával

A válásnak két típusa van: az egyik a közös megegyezéssel történő eljárás. Ekkor a felek megegyeznek a jogszabály által előírt járulékos kérdésekben, így a folyamat viszonylag gyorsan végbe tud menni. Ilyenkor a házastársaknak a következők kapcsán kell egyeztetniük:

  • közös gyermek esetén a szülői felügyelet gyakorlásáról,
  • a különélő szülő és a gyermek közötti kapcsolattartásról,
  • a gyermektartásról,
  • igény esetén a házastársi tartásról,
  • illetve a házastársi közös lakás használatáról.

A válás másik típusa, amikor a per a házasság megromlásához vezető okok feltárásával zajlik. Ez abban az esetben fordulhat elő, ha a házastársak nem jutnak dűlőre a fent említett kérdésekben, így ezekről a bíróságnak kell döntést hoznia. Az is megtörténhet, hogy egy válás közös megegyezéssel indul, de időközben átfordul „tényállásos” bontásba, mivel kiderül, hogy a felek mégsem tudnak megállapodni. Ilyenkor bizonyítékokra, tanúmeghallgatásokra, szakértőre is szükség lehet a tárgyalások során. Amennyiben jogi segítségre lenne szüksége a bíróságon, vegye fel ügyvédi irodánkkal a kapcsolatot!

válás menete közös megegyezéssel

Válás menete, 1. lépés: a kereset beadása

A bíróság a házasságot az egyik házastárs kérelmére vagy a felek közösen benyújtott kérelmére tudja felbontani. A válás megindításához a felperesnek (az a fél, aki benyújtja a keresetet) keresetlevelet kell benyújtania három példányban. Ennek tartalmaznia kell azt, hogy a felek hol és mikor kötöttek házasságot, születtek-e gyerekeik, és ha igen, mikor és hol. A dokumentumhoz a házassági és születési kivonat eredeti példányát is csatolni kell. A beadvány illetékköteles, az illetékbélyeg, amelyet a dokumentumra kell ragasztani, 30.000 Ft-ba kerül. De rászorultság esetén be lehet adni költségmentességi kérelmet is, a formanyomtatvány elektronikus úton letölthető.

Válás menete, 2. lépés: tárgyalás és ítélethozatal

Az első tárgyalás célja, hogy a bíróság részletesen meghallgassa a felperest és az alperest, illetve, hogy megpróbálja kibékíteni a két félt. Ha a felek kibékülnek, a bíróság megszünteti a pert már az első tárgyaláson, de ha a békítés nem jár sikerrel, a bíróság elhalasztja a tárgyalást. Ezt követően a feleknek három hónap áll rendelkezésükre, hogy kérjék az eljárás folytatását. Ehhez egy írásbeli kérelmet kell benyújtaniuk a bíróságra.

Ha a folytatást egyik fél sem kéri, a bíróság a válóper megszüntetéséről dönt. Amennyiben kérvényezték a folytatást, a bíróság kitűzi a második tárgyalás időpontját, ahol döntés születik a járulékos kérdésekben. Ez több tárgyalást is maga után vonhat, végül a bíróság meghozza a végső ítéletet. Az ítélet ellen bármelyik fél fellebbezhet, de ennek illetéke van.

Ha felkeltettük érdeklődését a cikkel, akkor olvassa el a csődeljárásról szóló bejegyzésünket is!

Legutóbbi bejegyzések

Kaució: alapvető tudnivalók al- és főbérlőknek

Rengeteg magyar él albérletben és találkozott már a kaució fogalmával, sőt ki is fizette azt. Ennek ellenére sokak számára továbbra sem mindig egyértelmű néhány dolog ezzel kapcsolatban. Például, hogy mi az a kaució pontosan, miért fizetjük, vagy mi alapján számítja...