Különleges adózási módok

dec 21, 2021 | Egyéb

Különleges adózási módok. A viszonteladóra vonatkozó szabályok, az árverésre vonatkozó rendelkezések, a befektetési arannyal kapcsolatos szabályok.

Viszont eladó az az adóalany, aki e képességében, tovább adózási célzattal meghatározott terméket szerez, tart és add el.

A közteher alapzata a viszont eladó árrése, lecsökkentve az árrés adójával.
Az árrés pedig az eladási ár és a beszerzési ár között létrejött hézag.  A viszonteladó nem rendelkezik jogosultsággal a közteher levonására, mint ahogy, áthárított közteher feltüntetéséről sem lehet szó.

Fontos kiemelni, hogy a választott adózása az egész tevékenységére kiterjed. Az a szervező, aki nyílt részvételi árverést szervez, szintén az adó alanya, mivel  a meghatározott terméket árverésre kínálja, azzal, hogy a legnagyobb összeget kínálónak értékesít.

Szintén a közteher alapjaként annak különbözősége jelölhető. A kisebbítendő is kivonatdó tételek figyelembevételével.

Kisebbítendő szempont:
-Vám
-Életek
-Stb.

Kivonatandó tétel:
-A termék vevőjére át tett közteher csoportos értéke.
Ahogyan a viszonteladónál már tapasztaltuk, itt sem tüntethető fel áthárított közteher, kizárt új közlekedési eszköz értékesítése esetén.

Befektetési arany az az arany, mely minimum 995 ezrelék vagy ezen túlmutató értékű tisztasággal rendelkező, minimum egy grammtól több, arany, mely formája lehet rúd vagy lemez. Ezen túlmenően befektetési arany a kilencszáz ezreléket vagy ezen túlmenő értékű tisztasága rendelkező arany melyet 1800 után bocsátottak ki, érme formájában.

Az irányadó szabályok értelmében az e típusú ügylet általános forgalmi adó mentesek, ilyen például:
-Annak értékesítése, adásvétel útján
-Az azt képviselő okirat adásvétele
-Az azt képviselő számla adásvétele
-Stb.

Amikor befektetési arany értékesítésről beszélünk szükséges megemlíteni a számlakibocsátási kötelezettséget, ettől eltekinteni nem lehetséges, mint, ahogy a nyilvántartás vezetése sem mellőzhető.

Legutóbbi bejegyzések

Kaució: alapvető tudnivalók al- és főbérlőknek

Rengeteg magyar él albérletben és találkozott már a kaució fogalmával, sőt ki is fizette azt. Ennek ellenére sokak számára továbbra sem mindig egyértelmű néhány dolog ezzel kapcsolatban. Például, hogy mi az a kaució pontosan, miért fizetjük, vagy mi alapján számítja...