Hogyan válasszunk ügyvédet?

febr 15, 2021 | Egyéb

Minden ember életében eljöhet az a pillanat, amikor jogi képviseletre van szüksége. A laikus számára jól jön ilyenkor a segítség a nehezebben érthető szaknyelven megfogalmazott szövegek értelmezésére. Ez a feladat szakembert kíván: azonban egyáltalán nem mindegy, hogy kire bízzuk a munkát. Amikor valamilyen formában kapcsolatba kerülünk a jogszabályokkal és ügyvédet fogadunk fel, nemcsak képviseletet, hanem bizalmast is választunk. Adott a kérdés, hogyan válasszunk ügyvédet? Néhány szempontot mindenképpen érdemes figyelembe venni, mielőtt véglegesen határozunk.

Az ügyvédválasztás folyamata

Amikor elkezdünk ügyvéd után kutatni, általában két úton indulhatunk el a kapcsolatfelvétel érdekében: az ismerősök ajánlása nyomán, valamint az internetre hagyatkozva. Ha utóbbi mellett tesszük le a voksunkat, legelőször is magával a jogi problémával érdemes kicsit jobban megismerkedni. Ebben a szakaszban általában felkutatunk jogi oldalakat és ügyvédportálokat a világhálón, hátha valaki más is járt már hasonló cipőben, és megosztotta a tapasztalatait. Amint látókörünkbe került egy potenciális jogi képviselőjelölt, következhetnek azok a szempontok, amelyekre érdemes kiemelt hangsúlyt fordítanunk a döntésünk során.

Hogyan válasszunk ügyvédet

Miket vegyünk figyelembe ügyvédünk kiválasztásánál?

Megfelelő szakértelem

Az elsődleges szempont, hogy az ügyvéd birtokában legyen a szükséges szaktudásnak. A számunkra fontos ügyben való jártasság elengedhetetlen, hogy hatékonyan és eredményesen adjunk érvényt jogainknak. Mindegy, hogy egyszeri eseti vagy tartósabb ügyvédi és szakjogászi megbízás, okiratok kiállítására vagy perbeli képviselet miatt fogadunk szakembert, kompetensnek kell lennie az ügyben.

Akár adó-, pénzügyi-, gazdasági-, munkajogban kellene a segítség, ne érjük be egy ügyvédi igazolvánnyal, hanem nézzünk referenciákat, véleményeket az adott emberről. Kerüljük azokat az ügyvédeket vagy ügyvédi irodákat, amelyek garantálják a pergyőzelmet minden feltétel ellenében.

Beállítottság

Ami a jogi képviselőnk beállítottságát illeti, az illetőnek remek kommunikációs készséggel kell rendelkeznie. Emellett előny a gyors helyzetfelismerő képesség, valamint a határozott kisugárzás. Egy ügyvéd számára fontos, hogy jó meggyőző ereje legyen, és alapos, megfontolt munkát végezzen. Végül nem elhanyagolható kritérium az sem, hogy ügyünk egyengetésére elegendő figyelmet és időt fordítson.

Gyakori kapcsolattartás

A későbbi félreértések elkerülése végett már a legelején tisztázzuk ügyvédünkkel, hogy milyen gyakran kommunikálnánk vele. Sok ember számára megnyugtató, ha rendszeres időközönként tájékoztatást kap ügyének menetéről. Ezért az elbizonytalanodás kiküszöböléséhez beszéljük meg jogi tanácsadónkkal, hogy milyen mértékű információcserére számíthatunk a jövőben és nekünk mennyire van szükségünk.

Szimpátia

Miután meggyőződtünk az ügyvéd hozzáértéséről jogi vonatkozásban, következik a kölcsönös bizalom lehetőségének felmérése. Bármennyire is szakértő a jogi képviselő az adott területen, ha nincs meg az első kapcsolatfelvétel után a kölcsönös szimpátia, érdemes inkább más ügyvéd után nézni. Ez elengedhetetlen, hogy nyugodt szívvel merjük elmondani féltett információinkat és teljesen nyitottak lehessünk. Ráadásul az ügyvéd fog minket irányítani a jog útvesztőiben, így feltétlenül szükséges a maximális bizalom a „jó ügy” érdekében.

A nem körültekintően megválasztott jogi képviselő ügyünk elhúzódását és extra költségeket eredményezhet. Ráadásul, ha nincs meg a bizalom köztünk és ügyvédünk között, az tovább ront a helyzeten. Éppen ezért mindenképp érdemes körül járni a lehetőségeinket, hogy professzionális és hatékony segítséget kaphassunk jogesetünkhöz. Ha ehhez hozzájön még a két fél közötti kapcsolat, nyugodt szívvel bízhatjuk ügyvédünkre a kívánt ügyet.

Érdekesnek találta blogbejegyzésünket? Ha igen, olvassa el az üzleti titokról szóló cikkünket is!

Legutóbbi bejegyzések

Kaució: alapvető tudnivalók al- és főbérlőknek

Rengeteg magyar él albérletben és találkozott már a kaució fogalmával, sőt ki is fizette azt. Ennek ellenére sokak számára továbbra sem mindig egyértelmű néhány dolog ezzel kapcsolatban. Például, hogy mi az a kaució pontosan, miért fizetjük, vagy mi alapján számítja...