Az Európai Unió intézményeinek ellenőrzése jogosítványai

márc 18, 2022 | Egyéb

Az európai unió intézményei közé sorolható:

Az Európai Parlament
Európai Tanács
Az Európai Bizottság
Az Európai Bíróság
Az Európai Számvevőszék
Az Európai Unió Tanácsa

Az Európai Tanács székhelye Brüsszel. Elnöke: CHARLES MICHEL.
Az Európai Tanács politikai döntéshozó szerv. Meghatározza a politikai iránymutatást és prioritást. Megadja a fejlődéshez szükséges ösztönzést.

Ettől eltérő szerv az Európai Unió Tanácsa, mely a legmagasabb jogalkotó szerv. Székhelye Brüsszel, de áprilisban, júniusban és októberben Luxemburg. Az elnöki tisztségét félévente más-más ország tölti be, hármas csoportokban. Magyarország 2011 januárjától töltötte be, spanyol-belga-magyar elnökségi trióban.

Az Európai bizottság szupranacionális, kizárólag az uniós érdekeket tartja szem előtt. A legek intézménye.

  • Javaslattevő
  • Döntés kezdeményező
  • döntés előkészítő
  • jogalkotási
  • ellenőrzési
  • képviseleti
  • végrehajtási feladatokat lát el.

A Bíróság Székhelye Luxemburg. Feladata biztosítani a jog tiszteletben tartását, értelmezi a szerződéseket, rendezi a közösségi jog sorsát.

Az Európai Parlament székhelye Strasbourg, Brüsszel, Luxemburg. Köteles évente 12 plenáris ülést tartani. Létszáma 751 fő volt a brexitig, jelenleg 705 fő. Képviselőit a tagállamok állampolgárai választják. Magyarországnak 21 képviselője van.

Cikkem másik témájaként az intézkedések témakört választottam, melyek a termékek és áruk lefoglalása kapcsán merülnek fel.

E témakörben az áru fő szabály szerint, tárgyi bizonyítási eszköz. Áruk esetében, az adózásért felelős hatóság, az árut a joghátrány összegéig lefoglalhatja, zár alá veheti, vizsgálat céljából elviheti, azt őrizheti, mindezt az adóalany fizetési terhére.

Ez alól kivételekkel is találkozunk. Ilyen például a gyorsan romló ételek vagy az élő állatok, mely a nem foglalható osztályba tartozik. A fent felsorolt, és a kivétel osztályba nem tartozó termékek értékesítését az illetékes bíróság elvégezheti. A lefoglalás végrehajtásához két tanú jelenléte szükséges. A bírság mértéke magánszemély esetén 200 000-től 500 000 Ft-ig is terjed nem magánszemély esetén 500 000-Ft-tő 1 millió Ft-ig (Fuvarozók esetében).

Felügyelet alá szükséges vonni azt a terméket vagy árut, melynek eredete nem igazolható hitelt érdemlően. A termékeket az adóhatóság külön tárolóban, azt pecséttel ellátva tartja, miközben a tevékenységet jegyzőkönyvben rögzítik, annak egy példányát átadja. Minderről végzésben döntenek. A végzésben érintett személy, a felettes szerv elbírálása céljából, panaszt nyújthat be. Melynek határideje nyolc nap. Az eljárás során az érintett személy, köteles az eljárás tárgyát képző dolog őrzésére annak óvására.

Ám az ellenőrzések nemcsak árukra, termékekre, hanem az azokat forgalmazó gazdasági társaságokra is kiterjednek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal eredmény orientáltsága, abból is látható, hogy szűri a nagy kockázatú tevékenységeket és így látja el az ellenőrzést. Ilyen a gazdasági társaság alapítása, alakulása vagy megszűnése, az ehhez kapcsolódó eljárások, melynek célja a gazdaság tiszta alapokra helyezése.

És hogy mit is jelent a megbízható és kockázatos adózó?

Azt az adózás rendjéről szóló törvény 150-162 §-a tartalmazza.
A vizsgálat során elemzik:
-a benyújtott bevallásokat
-A benyújtott adatokat
-A nyilvánosan kezelt információkat
-Stb.

Ha Önnek is kérdései merültek fel, forduljon szakembereinkhez bizalommal!

Legutóbbi bejegyzések

Kaució: alapvető tudnivalók al- és főbérlőknek

Rengeteg magyar él albérletben és találkozott már a kaució fogalmával, sőt ki is fizette azt. Ennek ellenére sokak számára továbbra sem mindig egyértelmű néhány dolog ezzel kapcsolatban. Például, hogy mi az a kaució pontosan, miért fizetjük, vagy mi alapján számítja...