A végrehajtási cselekmények

febr 22, 2022 | Egyéb

A végrehajtási cselekményeket és az azokhoz kapcsolódó jogintézményeket, a többiek mellett az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásról szóló 2017. évi CLIII törvény szabályozza.

Ide sorolhatók:

-Az inkasszó típusú megbízások
-A munkabér elvonások
-Az adott helyszínen folytatott eljárás, lefoglalása esetén, annak végrehajtása
– A biztosítási intézkedések.

Az általam felsorolt cselekvési lista nem egymást követő sorrend, annak végleges besorolását az illetékes szerv dönti el.

Érdekességként említeném meg, hogy az ingatlanon fennálló követelés esetén, lefoglalás csak akkor kezdeményezhető, ha a követelés meghaladja a fél millió Ft összeghatárt.
Fontos szempont: a gyors hatékony és arányos mmunkavégzés.

Az inkasszó folyamatában az államkincstár érintett. Fontos megjegyezni, hogy azok, akik társtulajdonosai egy számlának, is veszélyeztetettek, ha a számla feletti társuk inkasszó alá volt. Hiszen ebben az esetben nem vizsgálják, hogy kinek a tulajdonát képzik a számlán lévő összeg, az vizsgálat nélkül kerül levonásra.

Természetes személyek esetén összeghatárhoz kötött, ez az összeg a legkisebb öregségi nyugdíj összege.
Levonásra szintén sor kerülhet az elvégzett munka után kapott vagy más járandóságból is. Szintén összeghatárhoz kötött, a fent említettekkel azonos módon.

Az ingatlanra vezetett végrehajtás megköveteli a földhivatali bejegyzés. Ahol fontos figyelembe veendő szempont a hitelezők rangsora. A szabályok értelmében, ingatlanra az a végrehajtás vezethető, mely esetben a követelés összege meghaladja az 500 000 Ft-ot. Ehhez képest, a foglalásra enyhébb feltételek megvalósulása esetén is sor kerülhet, ha az ingó dologra vezetett.  Az ingó foglalás helyszínen végzett tevékenység. Eshetőség szerint, de főként a kötelezett vagy képviselője jelenlétében. Annak az adósnak a vagyonára szintén vezethető, akinek a vagyona a házassági közös vagyon része.
Ez alól pontosan meghatározott kivételek vannak. Ilyen például a három hónapra elegendő tűzifa.

A pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló2007. évi CXXXVI törvény rendelkezéseinek értelmében az adószakértő feladata az ügyfelét célzó átvilágítás, vizsgálat, a jogsértés elkerülése, a tisztaság fenttartása érdekében.

Ezen túl további jogsértések elkerülése érdekében, mint az adó megkerülése, offshore jelenség kiküszöbölése céljából, érdemes jól megválasztott jogszabálynak megfelelő adószint meghatározása figyelembe véve kettős adózás tilalmát.

Ha Önnek is kérdései merültek fel, forduljon szakembereinkhez bizalommal!

Legutóbbi bejegyzések

Kaució: alapvető tudnivalók al- és főbérlőknek

Rengeteg magyar él albérletben és találkozott már a kaució fogalmával, sőt ki is fizette azt. Ennek ellenére sokak számára továbbra sem mindig egyértelmű néhány dolog ezzel kapcsolatban. Például, hogy mi az a kaució pontosan, miért fizetjük, vagy mi alapján számítja...