A cégjegyzék – a bejegyzésre kerülő cégek nyilvántartó rendszere

nov 4, 2021 | Cégügyek

A cégjegyzék

Az előző írásomban kifejtettem, hogy hogy is jöhet létre a megálmodott vállalkozás, a cég. Mely folyamat fontos részre a cégbíróság általi bejegyzés, ennek következtében a cégjegyzék, mely a bejegyzésre kerülő cégek nyilvántartó rendszere.

Érdekesség, hogy annak fejezetei nem csak magyar nyelven érhetőek el. Annak részleteit négy további idegen nyelven, köztük oroszul vagy angolul is megtalálhatjuk. Megjegyezném, hogy a megszabott követelmények teljesítése esetén, ilyen például: a cégbejegyzési kérelem hiteles fordítás után, az Európai Unió által használt és elismert idegen nyelven is jegyezhető a kívánt cég.

A cégjegyzéknél törvény által meghatározott kötelező tartalmi elemekkel találkozunk, ahol a felsorolás taxatíve meghatározott.

Így kötelező az adott cég cégjegyzék számának feltűntetése. A cégjegyzékszám, egyedi számsor, mely azonosításra szolgál, azonban e szám módosulhat, páldául a társasági forma megváltozásakor. Mely egyfajta nehézséget jelenthet Pl. a hitelezőkkel szemben. A cégjegyzékszám mindig 10 számból áll, mely három részre oszlik. Ebből a három részből különböző információkat nyerhetünk.

Pl. amennyiben a cég Cégjegyzékszáma: AA-BB-CCCCCC
Ebben az esetben az AA jelölés a nyilvántartó bíróságra utal.

A BB jelölés a cég választott formájára utal. Ilyen választott forma lehet a Bt. –mint betéti társaság vagy a Kft-, mint korlátolt felelőségű társaság.

A CCCCCC megjelölés a kiadott 6 számból álló sorszám.
– a cég neve, melyről először az 1875. évi Kereskedelmi törvény rendelkezett, hiszen egyértelmű, hogy cégnév nélkül a cég nem folytathat tevékenységet.
– adószáma, mely ez esetben a hagyományosan ismert, a természetes személyek adószámtól eltérő formátumú számsor.
– annak székhelyként meghatározott helye
– képviseletre jogosult személyre vonatkozó adatok, információk

A cégkivonat, mely a cégről kiállított, a hiteles, és hatályos információkat tartalmazó akár papír akár elektronikus alapú dokumentum, ezen adatokat tartalmazza, mely közhiteles dokumentumnak minősül.

Ezen kívül megtalálható a jogalanyra vonatkozó legfontosabb múltbeli és jelenlegi történések.
Az említett nyilvánosságot több platform, köztük a Cégközlöny biztosít.

Kiemelném, hogy az illetékes cégbíróság a létrehozni kívánt cég bejegyzéséről végzéssel dönt. Ez egyenértékű a bíróság által hozott bármilyen nemű végzéssel.

A létrejött cég kivonatához bárki – a közhitelesség révén – hozzá juthat.

Ennek legegyszerűbb módja a mai modern is digitalizációra épülő világban az e-cégjegyzek.hu oldalon való kisebb kutatási művelet elvégzése, melyet az Igazságügyi Minisztérium által vezetett Céginformációs és az elektronikus cégeljárásban közreműködő Szolgálat által tart nyilván.

Itt egyszerűen akár pontos névbeli meghatározás nélkül, vagy csak egy adószám vagy cégjegyzékszám birtokában is betekintést nyerhetünk a tárolt cégkivonatok sorába, annak minden rovatába.

A felület és az információk megismerése, hozzáférése ingyenesen vehető igénybe, mely minden esetben hatályos információval szolgál számunkra, hisz akár egy jövőbeli szerződő partnerről, akar más kapcsolat alapján ismerhetünk meg olyan információkat melyet nem téveszthetünk szem elől, hisz meghatározhatja a jövőbeli partnerségünk alapját.

Amennyiben Ön is fontos döntést kíván meghozni cégével kapcsolatban és nem ismeri a partner céget, a vele kötött szerződés veszélyeit, érdemes jogi szakterületen dolgozó szakemberekhez fordulni, aki helyettünk is felismeri a veszély forrásait, tudni fogja, hogy mit jelent például, ha nincs a cégnél képviseletre jogosult személy.

Ha Önnek is vannak kérdései, forduljon hozzánk bizalommal!

Legutóbbi bejegyzések

Kaució: alapvető tudnivalók al- és főbérlőknek

Rengeteg magyar él albérletben és találkozott már a kaució fogalmával, sőt ki is fizette azt. Ennek ellenére sokak számára továbbra sem mindig egyértelmű néhány dolog ezzel kapcsolatban. Például, hogy mi az a kaució pontosan, miért fizetjük, vagy mi alapján számítja...