A cégalapítás költségei 2021-ben

jún 14, 2021 | Cégalapítás

A jogi eljárásról és a szükséges adminisztrációról való tájékozódás mellett a legtöbben a cégalapítás költségei felől érdeklődnek először. Szerencsére a vállalkozás alapításával kapcsolatos kiadások a magyar jogi környezetben kiszámíthatóak és jól tervezhetőek – aki alaposan tájékozódik, azt nem érheti kellemetlen meglepetés. Ehhez nyújt segítséget cikkünk, amely a leggyakoribb cégformák lehetséges költségeit veszi végig.

cégalapítás költségei

(Forrás: Freepik.com)

Cégalapítás költségei: a cégeljárási illeték

2017-ben fontos változások léptek életbe a cégalapítás költségei szempontjából: az akkor megjelent új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódó számos jogszabály módosítás eredményeként a legtöbb cégtípus esetén már nem kell cégeljárási illetéket fizetni.

Egyszerűsített eljárásban:

Korlátolt felelősségű társaság (kft.), a betéti társaság (bt.), az egyéni cég, a közkereseti társaság (kkt.) vagy szociális szövetkezet alapítása esetén egyszerűsített eljárásban a cégeljárási illeték 0 Ft. A zártkörűen működő részvénytársaság cégeljárási illetéke 50 000 Ft.

Hagyományos eljárásban:

Kft., bt., egyéni cég, kkt. és szociális szövetkezet alapítása hagyományos eljárásban is illetékmentes, zrt. esetében pedig 100 000 Ft-ra emelkedik az összeg.

Közzétételi költségtérítés

Egyszerűsített eljárásban:

A kft., a bt., az egyéni cég, a kkt., a szociális szövetkezet és a zrt. alapítása egyszerűsített eljárásban a közzététel térítésmentes.

Hagyományos eljárásban:

A közzététel költségtérítése korlátolt felelősségű társaság, betéti társaság, egyéni cég, közkereseti társaság és szociális szövetkezet alapításakor ebben az eljárási formában sem szükséges. Zártkörűen működő részvénytársaság alapításakor sem kell magas közzétételi költséggel kalkulálnunk: a díj mindössze 5000 Ft.

Cégalapítás költségei: az alaptőke

Ahhoz, hogy elinduljunk, érdemes némi alaptőkével rendelkeznünk – ennek mértékéről a jog azonban csak néhány cégforma esetében rendelkezik.

Ha egyéni vállalkozást, kkt.-t vagy betéti társaságot alapítunk, az alaptőke mértéke csak rajtunk múlik, nincs ezzel kapcsolatban megkötés.

Kft. alapításakor a törzstőkének el kell érnie a 3 millió forintot, amelynek minimum 30%-át készpénzként elérhetővé kell tenni a társaság számláján, a többi lehet apport.

Zrt. esetén a minimum alaptőke 5 millió forint, ami Nyrt.-vá alakuláskor 20 millió forintra módosul.

JÜB adatkérés díja

A cégalapítás költségei között mindenképp számolnunk kell a JÜB lekérdezés díjával is, mert a cégalapítást végző ügyvéd köteles a Jogügyletek Biztonságát Erősítő Adatszolgáltatási Keretrendszer segítségével ellenőrzést végeznie. Ez aláíró személyenként 1650 forintba kerül.

Tulajdoni lap díja

Cégalapításkor le kell ellenőriztetnünk a vállalathoz köthető ingatlanok (például székhely, fióktelep, telephely) tulajdoni lapját is. Ennek költsége ingatlanonként körülbelül 1000 forintra tehető.

Kamarai regisztráció

A 2012. január 1-től érvényben lévő adótörvény módosítás értelmében az egyéni és társas vállalkozások számára kötelező kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni a székhelyük szerinti területi kereskedelmi és iparkamaránál. A regisztráció egységesen 5000 Ft, amely minden év március 31.-ig megújítandó.

Figyelem: a regisztráció nem jelent egyet a kamarai tagsággal! Ha önkéntes tagjai kívánunk lenni a helyi kereskedelmi és iparkamarának, a kötelező regisztrációs díjon felül tagdíjat is fizetnünk kell. Ennek összege szervezetenként változó, általában a tagkérelmet benyújtó cég éves nettó árbevételével arányosan határozzák meg.

Cégalapítás költségei: egyéb tételek

Nem érdemes kihagyni a számításból a hivatalos eljárásoktól független kiadásokat sem, amikor azt kalkuláljuk, mekkorára tehetőek a cégalapítás költségei. Ahhoz ugyanis, hogy boldoguljunk a cégalapítással kapcsolatos eljárások bonyolultnak tűnő jogi és pénzügyi eljárásai között, ajánlott szakemberek (pl. ügyvéd, adótanácsadó, könyvelő) segítségét kérni. Az ő munkadíjukat pedig szintén ésszerű a várható kiadások közé számolni.

Az egyik legfontosabb, hogy megbízható ügyvédet találjunk, aki professzionális és gyakorlatias módon vezet végig a cégalapítás folyamatán.

A Dr. Bodó Ügyvédi Iroda teljes körű cégalapítás szolgáltatása egyszerű és átlátható ügymenetet biztosít, kedvező áron. Adótanácsadás szolgáltatásunkkal pedig már az alapítás során könnyedén megtervezheti az első adóévet. Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Legutóbbi bejegyzések

Kaució: alapvető tudnivalók al- és főbérlőknek

Rengeteg magyar él albérletben és találkozott már a kaució fogalmával, sőt ki is fizette azt. Ennek ellenére sokak számára továbbra sem mindig egyértelmű néhány dolog ezzel kapcsolatban. Például, hogy mi az a kaució pontosan, miért fizetjük, vagy mi alapján számítja...